Az áttörés

Áttörés a reflux gyógyításában, avagy hogyan jöttünk rá, hogy nem a gyomorsav okozza a reflux betegséget?

Gergely Tibor kollégám és jómagam, Iklódi Zoltán régóta foglalkozunk manuális terápiákkal, gyógymasszázzsal, kimozgatásokkal, tanácsadással és együtt dolgozunk gyógytornászokkal is.

2013-ban jött egy sokéves tartáshibával rendelkező, vékony férfi páciens.

hatrahajlasjpgA tartásjavításnak sokszor része egy egyszerű gyakorlat: hason fekve tenyerek a vállnál vannak, a karokat kinyújtva toljuk fel a felső testünket úgy, hogy a medence lenn marad, tehát a derék és hát homorít. Tamás szorgalmasan végezte ezt és egyéb gyakorlatokat. Két hét elteltével visszajött, mondta, hogy jobb a háta, DE amit furcsáll, hogy elmúlt a refluxa!

Ekkor indult el a kutatás.

Először arra gondoltunk, hogy az emésztést, gyomorszájat információval ellátó idegek voltak Tamásnál nyomás alatt. Ilyen előfordulhat. Egy csigolya blokk, "becsípődés" képes hatással lenni az egyes szervek működésére úgy, hogy zavarja az ideg működését. Arra gondoltunk, hogy a gyakorlat csigolyákat mobilizáló hatása miatt felszabadult egy blokk.

Elkezdtük kezelni a refluxot az idegkilépések mobilizálásával és szegment masszázzsal, de nem hozta a várt eredményt.

Tovább kellett gondolkodni, hogy mi történt páciensünk esetében.

A gyakorlatok során nem csak a derekát homorította, hanem ezzel együtt a hasizmait is nyújtotta. "Tágította" a hasüreget, amit előtte éveken, évtizedeken keresztül összenyomott napi 12-16 órányi ülés során. A refluxát a hasűri nyomás megnövekedése okozta.

Persze ezt a nyomásnövekedés nem csak az ülés okozhatja. Ha puffasztó ételt fogyasztunk vagy rendszeresen nagy adag ételeket veszünk magunkhoz, netán sok hasizom gyakorlatot végzünk, ugyanúgy megnövekszik a belső nyomás.

Miután erre rájöttünk, elkezdtük szisztematikusan kidolgozni saját módszerünket a reflux probléma megoldására.

Olvasson tovább ITT a hasi nyomásról és hogy miként hat a gyomorszájra.

Ha szeretné kikezeltetni a refluxát, kérjen visszahívást IDE KATTINTVA

vagy hívjon minket telefonon bizalommal: +36-70-389-8770

 

 

 

Mentés