A reflux anatómiája

Mi a reflux oka? Sok gyomorsav? Nyitott gyomorszáj?

 

Van olyan vélemény, mely szerint a refluxot a túl sok gyomorsav okozza, ezért azt el kell nyomni, semlegesíteni kell. Ez nem helytálló. Rengeteg gyomortükrözés leletet olvasunk, de nagyon ritkán szerepel rajta a "jelentős mennyiségű éhgyomri secretum", azaz gyomornedv.

Az orvostudomány szerint akkor beszélünk reflux betegségről, amikor nem zár jól a gyomorszáj és a gyomorsav vagy annak gőze fel tud áramlani a nyelőcsövön. Ez csak félig igaz, ugyanis ha feljut a sav, akkor valóban nem zár jól a gyomorszáj, de ez nem azt jelenti, hogy soha sem. Az említett gyomortükrözéseknek alig felénél olvasható, hogy "nyitott" vagy "renyhén zár" a gyomorszáj. A többinél azt írják: "jól zár"... és a páciens mégis refluxszal küzd. Hogy miért? Mert a lelet egy pillanatnyi állapot, néhány percet látnak az életünkből.

A gyomorszáj az esetek többségében nem nyitott folyamatosan. Olykor kinyílik, ekkor tud feláramlani a gyomorsav(gőz). Általában az orvosok sajnos csak savlekötő vagy protonpumpa gátló gyógyszereket írnak fel kezelésképpen. Itt olvashat ezek működéséről, hatásukról, mellékhatásaikról.

Mitől nyílik ki ideiglenesen a gyomorszáj, miért nem zár mindig jól?

A titok a rekeszizomban rejlik!

A gyomorszáj ott található, ahol a nyelőcső áthatol a rekeszizmon. A képen a rekeszizom narancssárga színű, ez az izom kupola a hasüregünk felső határa. Alatta helyezkedik el többek közt az emésztő szervrendszer, fölötte pedig a tüdő és a szív.

diaphragm_felirattal

A gyomorszáj a rekeszizommal össze van nőve, egymásra hatással vannak. Alábbi képen jobban látható a gyomor helyzete a rekeszizomhoz viszonyítva. A gyomorszáj a bekarikázott területen van. Ha a hasüregben növekszik a nyomás, felfelé nyomódik a gyomor. Sajnos ezt nem érezzük időben, kivéve egy jó nagy étkezés után, amikor "majd ki pukkanunk", feszül a hasüreg és csak egyenesen tudunk ülni. Ha hamarabb megéreznénk a növekvő nyomást, sokkal kevesebben szenvednének a refluxtól.

diaphragm4_felirattal

Ha a rekeszizmot alulról nyomás éri, tágul és nem engedi jól zárni a gyomorszájat.

Miért reagál ilyen rosszul a rekeszizom a hasüreg nyomásnövekedésére?

A hasüreget izmok és csontok határolják:

core-muscles

  • - alulról a medencecsont és izmai
  • - hátulról a gerinc ágyéki szakasza és annak izmai
  • - oldalról és elölről a hasizmok rétegei
  • - felülről a rekeszizom

 

A medence és a törzs izmait sokkal többet használjuk, mint a rekeszizmot. Nem arra gondolok, amikor valaki külön edzi a törzsizmait. Elég az is, hogy felkelünk, járkálunk, teszünk-veszünk. A törzs és a medence izmai ilyenkor a rekeszizomhoz képest sokkal többet dolgoznak, sokkal erősebbek.

Amikor megnő a nyomás a hasüregben, ez a nyomás a leggyengébb részt, a rekeszizmot tudja leginkább nyomni, formálni. A rekeszizmot, ami körülveszi a gyomorszájat!

Mire (kellene, hogy) használjuk a rekeszizmot?

Légzésre. Kisgyermek korban a levegőt még nagyrészt hasi légzés útján vesszük, majd később "leszokunk róla", legalábbis a legtöbben. Van, aki felnőtt korában is inkább hasba lélegez, de ez gyakorlatilag csak pihegés. Aki hasba lélegez, az sem használja ki a rekeszizma képességeit, mert a napi egyszerűbb tevékenységekhez a légző kapacitásunk töredéke is elég.

Ön most éppen olvas, azaz nem fizikai munkát végez, nem igényel sok levegőt. Most sóhajtson akkorát, amekkorát csak tud. Ugye, mennyivel több levegő szívható be egyszerre, mint ami ülés/fekvés közben elég? Persze a teljes tüdőkapacitás használatához mellkasi légzésre is szükség van, ami nem a rekeszizom feladata, csak meg akartam mutatni, milyen kevés levegő is elég, amikor nem mozgunk és hogy aki rendszerint hasi légzéssel veszi a levegőt, neki sem lesz elég erős a rekeszizma.

Ha átmegyek a sarki kisboltba, az ugye belátható, hogy nem edzés a combjaimnak ahhoz képest, ha guggolnék 100-at? A pihegő hasi légzés pont annyira edzi a rekeszizmot, mint a combomat a séta a kisboltig...

Tehát a rekeszizom gyenge, enged a nyomásnak, az alakja változik, nyúlik és sokszor NEM ENGEDI ÖSSZEZÁRÓDNI a gyomorszájat.

Alábbi képen fekete nyilak jelölik az alulról felfelé ható nyomást, piros nyilak pedig a rekeszizom gyomorszájat széthúzó hatását:

diaphragm_gaster

Minél többször nem engedi a rekeszizom és a hasi nyomás bezáródni a gyomorszájat, annál többször van esély arra, hogy a gyomorsav vagy annak gőze feljusson a nyelőcsőbe, garatba vagy akár visszafolyva a légcsőbe és rengetegféle kellemetlen tünetet okozzon.

⇒⇒⇒

Ha szeretné kikezeltetni a refluxát, kérjen visszahívást IDE KATTINTVA vagy hívjon minket telefonon bizalommal: +36-70-389-8770

Mentés