A reflux tünetei

A reflux betegség tünetei rendkívül változatosak, éppen ezért nehéz azonosítani.

 

Rengetegszer előfordul, hogy a pácienst félre kezelik, mert szívproblémára, bakteriális fertőzésre, meghűlésre vagy torokgyulladásra gyanakodnak az orvosok. Amikor ezeket hiába vizsgálják, kezelik, akkor jön (jó esetben) a gyanú, hogy reflux állhat a háttérben.

A refluxnak rendszerint nem egy tünete van. Persze előfordul, hogy valakinél kizárólag köhögést okoz, de nagyon ritka. A legjellemzőbb, hogy 4-5 féle tünet váltakozik vagy van meg egyszerre.

A reflux kellemetlen tünetei sokaknál évszakonként változó intenzitásúak, erre még nem tud a tudomány biztos választ adni. Feltételezhető, hogy esetleg az évszakváltás hormonális hatásai állnak a háttérben, de lehet, hogy egyszerűbb a képlet:

Sok páciensnek ugyanis kisebb-nagyobb felmaródások vannak a garatjában is. A savgőz lecsapódhat és leáramolhat a légcsőbe is, irritációt okozva. Az irritált nyálkahártyán a légúti fertőzések sokkal könnyebben kibontakozhatnak, így aki a reflux miatt eddig is torokkaparással, köhögéssel küzdött, annak rosszabbodnak a tünetei a fertőz hatására is. A fokozott köhögés pedig ugyancsak ront a helyzeten, mivel nő a hasűri nyomás, minden köhögés egy-egy hirtelen hasprésnek felel meg.

Sok embernél azért nehéz felismerni a betegséget, mert nincs mellkasi égés, gyomorégés és savfelböfögés, ezért sokkal kevesebben tudják, hogy valóban refluxosok.

Ez az úgynevezett csendes vagy néma reflux. Ebben az esetben olyan panaszok figyelhetőek meg, mint a fogak fokozott romlása, az állandó torokköszörülés, a torokban jelentkező gombócérzés, vagy akár a horkolás is.


 

A tüneteket csoportosíthatjuk a szerint, hogy hol okoznak kellemetlenséget:

 • - szájüregi

 • - légúti

 • - emésztőrendszeri

 • - egyéb

 

Szájüregi tünetek:

 • - Romló fogak – a sav károsíthatja a fogakat
 • - Lepedékes nyelv – a sav a nyelv nyálkahártyáját irritálja és lepedéket okoz
 • - Savanyú, rossz szájíz – amikor a szájüreg flórájával érintkezik a sav

Légúti tünetek:

 • - Orrdugulás – a visszafolyó sav hatására az orr nyálkahártyája megduzzad. Ha viszont a nyálkahártyának allergiás reakciója lesz, elindul az orfolyás.
 • - Rekedtség – a visszafolyó sav a torok nyálkahártyáját irritálja, ezáltal lepedéket képez rajta. Ez többnyire időleges, a hang fátyolos lesz, fokozatosan halkul el.
 • - Torokfájás – a sav jelenléte irritálja és kiszárítja a torok nyálkahártyáját, ez fájdalmat okoz, ilyenkor kapar a torkunk vagy gombócérzés van a torokban. A száraz nyálkahártya fogékonnyá teszi a kórokozókat a fertőzésre. Ilyenkor visszatérő torokgyulladásról beszélhetünk.
 • - Krónikus köhögés – a refluxos köhögés általában rohamszerű. Annál erősebb az inger, minél jobban akarjuk kiköhögni az ingerlő „valamit”. Az esetek kis hányadában savanyú-, keserű, nyúlós köpet az eredménye a köhögésnek. A reflux miatt köhögő betegek saját maguk gerjesztik a refluxot a megnövekedett nyomás miatt.
 • - Asztma – a felmérések alapján az asztmában szenvedő felnőttek 60-80%-ánál fordul elő a reflux betegség. Sajnos a reflux súlyosbíthatja az asztma tüneteit, viszont sok asztmára felírt gyógyszer súlyosbíthatja a reflux tünetetit. Hogyan okozhat a reflux asztmatikus tüneteket? Ha a gyomorból a nyelőcsőbe visszafolyó sav bejut a légutakba és a tüdőbe mely légzési nehézséget, köhögési ingert okoz. Miért okozhat az asztma gyógyszer refluxot? A gyógyszerek hatására elernyed a nyelőcső alsó része, így a gyomor tartalma könnyebben visszaáramlik.

Emésztőrendszeri tünetek:

 • - Nyelőcsőégés – a visszafolyó sav marja a nyelőcső nyálkahártyáját
 • - Gyomorégés – túl sok sav okozza
 • - Gyomorfájdalom – túl sok sav következménye
 • - Puffadás – ha túl sok gáz termelődik a bélrendszerben, megnövekszik a hasüregi nyomás, mely nyomást gyakorol a gyomorra és tartalmára és azt a nyelőcső felé préseli

 

Egyéb tünetek:

 • - Mellkasi fájdalom – néha nehéz különbséget tenni a reflux és szívinfarktus között, ezért ha ilyet tapasztal, mindenképpen forduljon kardiológushoz. Amennyiben nem szív problémák okozzák a panaszát, joggal lehet refluxra gondolni! 

 

Készítettünk a tünetekről egy felmérést 530 válaszadó részvételével:

Az alábbi képen látható, mennyiféle tünettel küzd, akinek refluxa van. Minél hosszabb a piros sáv, annál több embernél fordul elő a tünet. Egy páciensnek több tünete is lehet, válaszadáskor lehetőségük volt többet is bejelölni.

reflux_tunetei_kesz

Ha szeretne megszabadulni a refluxtól,

kérjen visszahívást IDE KATTINTVA vagy

hívjon minket telefonon bizalommal: +36-70-389-8770

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés