Bélügyek – Ezekről jó, ha tud

A cikket Mikoly Kriszta kolléganőnkkel készült riport alapján írta Barabás Júlia, megjelent a Népszava Online-on: https://nepszava.hu/3010863_belugyek-ezekrol-jo-ha-tud

 

A gyomor működésével gyakran még akkor sem vagyunk tisztában, ha emésztőszervi panaszaink vannak. Mikoly Kriszta reflux-terapeuta a táplálék útjának ismertetése mellett beszélt a leggyakoribb betegségekről is:

 

Nem a gyomorban indul

Az emésztés a szájüregben kezdődik, ahol a megrágott táplálék nyállal keveredik. Ahhoz, hogy az emésztőrendszer első állomása el tudja látni a feladatait, fontos a fogak állapota, a megfelelő rágás, az emésztőenzimekben dús nyál mennyisége és az étkezéssel eltöltött idő. A táplálék előemésztett állapotban a szájüregből a garaton át jut a nyelőcsőbe, onnan pedig a gyomorba, ahol a lenyelt falat keveredik a gyomornedvekkel, majd tovább indul lefelé. A vékonybélben elkezdődik a lebontott tápanyagok felszívódása, a vastagbélben pedig a víz és a sók felszívódása, valamint a kiürítésre kerülő salakanyagok besűrűsödése is itt történik.

 

Gyomor: kever és lebont

A gyomor fő feladata az elfogyasztott táplálék alapos összekeverése és a fehérjék lebontása. A tömlő alakú, rugalmas, izmos szervnek két zárógyűrűje van. Az egyik a nagyjából a szegycsont magasságában elhelyezkedő gyomorszáj (cardia), ami reflux esetén például renyhén vagy egyáltalán nem is zár, a másik pedig a nyombél előtt található úgynevezett pylorus gyűrű.

Az étel látványától, illatától, sőt akár a gondolatától is beindul a gyomornedv-termelődés, de a legerősebb hatása a lenyelt tápláléknak van. A naponta termelődő, másfél-két liternyi sósav ilyenkor, az emésztési folyamat során hígulni kezd. A gyomornak saját védelme érdekében sűrű nyákot kell termelnie, amiben viszont szívesen telepedik meg az úgynevezett Helicobacter pylori baktérium. Manapság minden harmadik ember gyomrában megtalálható. Gondot akkor okoz, ha az enzimei segítségével túlságosan felhígítja a védőnyákot, és a gyomor elkezdi saját magát felmarni.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFPAFP

Gyomorbajok: reflux és gasztritisz

A gyomornak általában kétféle problémája lehet: a reflux betegség, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és a krónikus gasztritisz. Utóbbi esetén a gyomornyálkahártya van gyulladásban, ennek háromféle megjelenési formája is lehet. Az A típusú az egész gyomorra kiterjedhet, és ha nem kezelik, daganathoz is vezethet. A leggyakoribb a Helicobacter pylori baktérium által okozott B típus, amelynek kezeletlensége esetén gyomor- vagy nyombélfekély lehet a következmény. A C típusú pedig főleg nyálkahártya irritáció miatt alakul ki, sok tényező, például a dohányzás, a stressz és a helytelen táplálkozás is provokálhatja.

 

 

Mit tehetünk a gyomor egészségéért?

Hagyjunk fel a bőséges étkezésekkel, inkább többször együnk kevesebbet. Fontos, hogy ne feküdjünk le tele hassal: az utolsó étkezést lefekvés előtt minimum 2 órával fejezzük be. Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is, ha elegendő mennyiségű vizet iszunk, segítjük a belek perisztaltikus mozgását. Naponta egy kiadós séta, lift helyett lépcsőzés – az emésztésünket is támogatja - ajánlotta Mikoly Kriszta.