Emésztő enzimeink

Ha meg akarjuk érteni az emésztési problémáinkat, nem árt tisztában lenni pár ténnyel. Az első és talán legfontosabb ilyen tény: ha a hasnyálmirigyünk nem tud, vagy nem termel elég emésztőenzimet, emésztési problémák lépnek fel.

Emésztő enzimeink nélkül NINCS emésztésünk!

Ha az emésztésünk nem megfelelő, a bevitt tápanyagok felhasználása sem lesz tökéletes, így hiányállapotok alakulhatnak ki, melyek betegségekhez vezethetnek. A rossz emésztés hatására káros mikroorganizmusok is elszaporodhatnak a bélrendszerben, így felborul a bélflóra egyensúlya. A jó emésztéshez nemcsak egészséges gyomorra és bélrendszerre, valamint a kiegyensúlyozott bélflórára, hanem megfelelő mennyiségű és fajtájú emésztőenzimre is szükségünk van. A mennyiség mellett igen fontos az emésztőenzimek változatossága is, hiszen a különböző tápanyagokat más és más fajtájú emésztőenzim bontja le. Ezek közül a legfontosabbak:

 

Amilázok: a keményítőt lebontó és a szénhidrátok felszívódását segítő emésztőenzimek, a nyálban és a hasnyálmirigy váladékában is megtalálhatók. A nem megfelelő szénhidrát-anyagcserére utalhatnak a kiütések, az allergiás reakciók, a fáradékonyság és a gyulladások. Jellemző tünete az amiláz emésztőenzimek elégtelen mennyiségének az alacsonyabb vércukorszint és a hideg végtagok. Az amilázok növényi táplálék-kiegészítőkkel is pótolhatók. 

Lipázok: a zsír anyagcserében, zsírok, olajok lebontásában résztvevő, a hasnyálmirigyben termelődő emésztőenzimek. A zsíranyagcsere zavara esetén székrekedés, hasmenés, epebántalmak, szívpanaszok, ízületi gyulladások jelentkezhetnek. A papayában található lipáz hatékonyan alkalmazható a hasnyálmirigy elégtelen működése miatt szükségessé váló enzimpótlásra. 

Proteázok: fehérjéket lebontó emésztőenzimek, amelyek az állatok és a növények számára is elengedhetetlenek. A proteázok a gyomorban és a hasnyálmirigyben termelődnek. Ha a fehérjék nem hasznosulnak megfelelően, könnyebben kialakulhatnak a gombás fertőzések, a székrekedés. A proteázok, a legismertebb növényi fehérjét bontó enzimek a papayában található papain.

 

Jó, ha tudod: 

A legtöbb enzim megsemmisül főzés, sütés, az ételek készítése során, ezért a készételből hiányoznak az emésztőenzimek. Ennek következtében a teljes emésztés a szervezetre hárul, így emésztési problémák alakulhatnak ki, amelyek felszívódási zavarhoz vezethetnek.

 

Krónikus emésztési zavarokhoz vezethet többek között a:

- vastagbélgyulladás

- gyomorfekély

- gyomordaganat

- vastagbéldaganat

- allergia

- depresszió

 

Mikor nem képesek az emésztőenzimek teljesíteni a feladatukat?

- egészségtelen az étrendünk

- helytelen táplálkozási szokásaink vannak

- méreg- és salakanyag felhalmozódás a vastagbélben

- emésztőenzimeket termelő szerveink betegek (hasnyálmirigy, vékonybél, máj, epe)

 

Emésztőenzimjeink hiányára több tünet is figyelmeztet:

- fokozott gázképződés

- reflux

- gyomorégés

- alvászavarok

- fáradékonyság

- izületi gyulladások

- puffadás

- székrekedés

- sárga széklet

 

Tudtad?...

... hogy ha a kakid sárgás, fényes, nagy mennyiségű úgynevezett zsírszéklet, akkor lipáz enzim hiányod lehet? Ilyenkor a feldolgozatlan zsiradék a széklettel távozik, ugyanakkor nem jutsz hozzá a zsírban oldódó vitaminokhoz, és kóros testsúly csökkenés, fáradékonyság kíséri a tüneteket.

 

Hol munkálkodnak enzimjeink?

Szénhidrátbontó enzimek:
A szénhidrátok bontását több enzim végzi. Az amiláz enzim a keményítő részleges bontását végzi. A glükoamiláz a keményítő molekulaláncának a végén hat, míg az amiláz a belső kötések bontását teszi lehetővé. Sok embernél jelentkezik emésztési probléma a gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék fogyasztása után, mivel az ezekben található rostokat nem vagyunk képesek lebontani, nincs az emésztőrendszerünkben cellulózt bontó enzim, ezért a cellulóz a gyomorból változatlan formában a belekbe jut, ahol a bélbaktériumok erjeszteni kezdik a rostokat.
Az erjedés következtében gázképződés, hasi diszkomfort érzés alakulhat ki.

Fehérjebontó enzimek:
A táplálékban található proteáz enzimek savas pH-n képesek a fehérjék belső kötéseinek hasítására. Ezáltal a fehérjék bontása már a gyomorban elkezdődik, majd a vékonybélben folytatódik, ahol elsősorban a saját szervezetünk által előállított proteázok veszik át a főszerepet.

Zsírbontó enzimek:
A lipáz egy olyan enzim, mely a zsírokat zsírsavakká és glicerinné bontja. A zsíremésztés során a zsírban oldódó tápanyagok, vitaminok a bélnyálkahártyán keresztül képesek lesznek felszívódni, hasznosulni. A zsíroldékony vitaminok felszívódási zavarának hátterében is a zsírok tökéletes emésztése áll.

 

Pótoljunk!

18 féle emésztőenzimet képes testünk előállítani, a többit csak étkezéssel tudjuk bevinni a szervezetünkbe. Egyél sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, tojást, mangót, ananászt, papayát. De, mint tudjuk ez nem mindig kivitelezhető. Ilyenkor segíthetnek a minőségi táplálékkiegészítők használata: ezekben a megfelelő mennyiségben és változatosságban találhatóak meg a szervezet számára szükséges emésztőenzimek.

Jó döntés lehet pro és prebiotikum pótlása is, hiszen a bélflórát felépítő probiotikus (jótékony) baktériumok emésztőenzimeket is termelnek.