Epés reflux

Az epés reflux egy emésztőrendszeri megbetegedés, amely több kellemetlen tünettel jár.

 

Ilyenkor a beteg nem csak a gyomorsav visszafolyását vagy felgőzölgését észlelheti, hanem ezt kísérheti keserű íz a szájban, folyamatos hányinger, égő érzés a mellkasban. Normális esetben az epe nem jut fel a gyomorba és a nyelőcsőbe, de ha a gyomornak mobilitási zavara van (helytelen záróizom működés) akkor ez megtörténhet.

Ha az epe feljut a nyelőcsövön át a garatig, a feljövő gyomorsav mellett tapasztalhatunk egy zöld színű, nagyon keserű váladékot, amely igen kellemetlen tünetekkel jár, így megkeseríti mindennapjainkat. Hosszú távon legtöbbet azzal segíthetünk, ha változtatunk az étrendünkön. A finomított szénhidrátok amellett, hogy lassítják a gyomorsav okozta gyulladásoknak a gyógyulását – főképp a kelesztett tésztából készültek – epés reflux esetében károsak lehetnek a szervezetre.

 

Kialakulásának legfőbb oka:

A gyomor kimeneti nyílásának (pylorus) nem megfelelő zárása: A gyomortartalom normál esetben egy irányba közlekedik ezen a nyíláson, mégpedig a patkóbél felé. Ha a a pylorus nem csak akkor van nyitva, amikor a gyomor "kinyomja" magából a tartalmát, akkor a patkóbélbe ürülő epeváladék feljuthat a gyomorba, majd pedig meglévő reflux-betegség következtében a nyelőcsőbe és akár a garatba, szájüregbe is feljuthat!

 

Egyéb okok:

> nem megfelelő étkezés. Az epe a zsírok lebontásában, megemésztésében játszik fontos szerepet. Az epében sók találhatók, amelyek segítenek a zsírok lebontásában, azonban ha egyoldalúan étkezünk, és étrendünk nagyrészt zsírokból, cukorból és szénhidrátból áll, azon kívül, hogy az epe nem tud megbirkózni ezekkel, más betegségek is kialakulnak.

> fűszeres ételek fogyasztása. A fűszerek nem csak az epeműködést nehezítik meg, hanem a záróizmot is nagyban károsítják, irritálják, és emelik a gyulladások kialakulásának kockázatát.

túlsúly ilyenkor problémát jelenthet, hisz a túlsúlyos emberek emésztőrendszere sokkal gyengébb, mint egy normál testalkatú emberé, ezen kívül náluk gyakran előfordul cukorbetegség, ami még nagyobb problémát okoz, ha refluxszal párosul.

> kerülniük kell a dohányzást, az alkoholos italokat és a magas cukortartalmú ételeket. Ezek nagyon káros hatással lehetnék, és fokozzák a tünetek gyakoriságát és intenzitását.

Tehát nagyon fontos a megfelelő étrend kialakítása, a testmozgás és a nyugodt életmód.

Fontos, hogy amikor étkezünk, próbáljunk az étkezésre figyelni, ne foglalkozzunk mással. Alaposan rágjuk meg az ételt, és ne fogyasszunk nagy mennyiségeket egyszerre, hogy ne táguljon ki a gyomrunk, mivel az a gyomorsav termelés növekedéshez vezethet. Rágjuk meg alaposan az ételt és lehetőleg ne összegörnyedve üljünk az asztalnál, ne nyomjuk össze a hasunkban lévő emésztőszerveket!

Itt is igaz: Naponta ötször, kisebb adagokban történő étkezés!

Ajánlott magasabb rosttartalmú növények fogyasztása, mint a spenót, brokkoli, zöldbab, sárgarépa. Célszerű kerülni az alkoholos és magas koffeintartalmú italokat, mint a kávé vagy az energiaitalok, ezek helyett ajánlott a gyógyfüves teák fogyasztása: kamillatea, borsmenta, cickafarkfű.

 

Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél Integrált Reflux Terápiára,

hívj minket bátran: +36-70-389-8770,

vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas