Glutamin, az emésztőrendszer egyik kedvenc eledele
A glutamin, a 20 fehérjealkotó aminosav egyike, azok közül is az egyik legfontosabb. Az izmokban fordul elő legnagyobb koncentrációban, mivel ott "tartjuk" a legtöbb fehérjénket, de szinte mindenhol jelen vannak a szervezetünkben. Az aminosavakon belül a nem esszenciálisak közé soroljuk, mivel a szervezet saját maga is képes előállítani bizonyos mennyiségben, valamint magából a glutaminból is tud más aminosavakat készíteni. Ez utóbbi a fontosabb szerepe, kutatások szerint ebből az aminosavból állít elő a szervezet legtöbbször más aminosavakat.
Mire is használja a szervezetünk?
- > segít fokozni az összpontosítást,
- > elősegíti a sebek illetve sérülések gyorsabb regenerációját,
- > csökkenti az izomleépülés mértékét,
- > segíti regenerálni az emésztőrendszer nyálkahártyáját,
- > nélkülözhetetlen a gyomor-és bélrendszer számára, mivel az egészséges bélflóra egyik fontos tényezője,
- > serkenti a szervezet növekedési hormon termelését,.
- > erősíti az immunrendszert, segíti a szervezetet a fertőzésekkel szembeni küzdelemben,
- > gyulladáscsökkentő hatású,
- > szerepet játszik az izom, vese, máj, bélrendszer működésében
Hatása az emésztőrendszerre:
Az emésztőrendszer sejtjeinek egyik kedvenc eledele, mivel elősegíti az egészséges bélflóra kialakítását.
Számos gyomor-bélrendszeri panaszért (pl. hasmenés) lehet felelős a glutamin hiány.
Ez az aminosav különösen hatásos felszívódási zavarok és bélgyulladás esetén. Segíti a vékonybél nyálkahártya regenerálódását és csökkenti a kóros áteresztőképességet.
Ha nincs megfelelő mennyiségű glutamin a szervezetben, csökken az emésztőrendszer védekezőképessége, így különféle toxinok és mérgező anyagok juthatnak be a vérkeringésbe.
Klinikai gyógyászatban gyakran alkalmazzák a Crohn-betegség, IBS (irritábilis bél szindróma), mentális problémák és égési traumák kezelésében.
Természetes forrásai:
A glutamin számos természetes táplálékunkban megtalálható: a legmagasabb glutamin tartalma a búzafehérjének és a túrónak van, de megtaláljuk még a húsokban, a halakban, szójában, tojásban, tejtermékekben, babban és bizonyos nyers zöldségekben (például borsó, kukorica, káposzta, petrezselyem, spenót stb.).
Egyéb források:
Táplálékkiegészítő boltokban, webáruházakban is hozzá lehet jutni akár folyadékban elkeveredő por, akár kapszula formájában. Mivel elég stabil (L-Glutamin) ebben a formában, így nem adnak hozzá tartósítószereket, stabilizátorokat, tudomásunk szerint ezek a készítmények 100%-ban L-Glutaminból állnak. Az íze nem túl jó, de pl. gyümölcslébe keverve alig érezhető. Rendszeres sportolás és ennek megfelelő táplálkozás mellett napi 5-10 g L-Glutamin pótlást szoktak javasolni.
Emésztési problémáknál (szerintünk) elég napi 3-5 g fogyasztását megpróbálni először. Lényeges, hogy közben ne változtass a fő étkezéseiden, mert nem fogod tudni, hogy mi volt hatással az emésztésedre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az L-Glutamin a refluxos tüneteket is enyhítheti.