Gyomorkímélő süti receptek az ünnepekre
Rohamosan eltelt a november, már csak pár nap van karácsonyig. Sokan már tudják mit sütnek az ünnepre, de biztos vannak olyanok, akik mostanság szedik elő a tavalyi receptjeiket vagy olyanok után kutatnak, amik a hagyományos süteményekhez képest kevésbé terheli meg az emésztésüket.
Nekik szeretnénk segíteni az alábbi diétás/gyomorkímélő receptekkel:
Mézeskalács (lisz és cukormentes)
Hozzávalók (55 darabhoz)
- 75 g zabpehely
- 75 g darált dió
- 75 g kókuszreszelék
- 40 g kókuszolaj (vagy felolvasztott vaj, kókuszzsír, esetleg olaj)
- 2 tojás
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- pici só
- 1 narancs reszelt héja
- édesítő, ami kb. 5-6 dkg cukornak felel meg
- csipetnyi szódabikarbóna
- a díszítéshez tetszőlegesen: mandula, tökmag, kókuszreszelék, mazsola stb.
Elkészítés:
A zabpelyhet és a kókuszreszeléket mákdarálóval lisztesítjük. A száraz hozzávalókat elkevergetjük, majd mehet hozzá egy egész tojás és egy sárgája, illetve a kókuszolaj. Összegyúrva egy olajos tésztát kapunk. Egy sütőpapírral lefedett táblára tesszük a tésztánkat, folpackot teszünk rá, így nem ragad majd rá a nyújtófára. Kiszaggatjuk, lekenjük a tojásfehérjével és tetszőlegesen díszítjük, majd 180°-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. Ha szép fényes sütiket szeretnénk, akkor közvetlenül a sütőből kivétel után vékonyan kenjük át a tojásfehérjével a mézeskalácsokat.
Zabszelet
Hozzávalók:
100g natúr joghurt / 80g kókusztej
2 tojás sárgája
150g cukornak megfelelő édesítő
100g olvasztott vaj /kókuszzsír
150g zabpehely
1 csipet só
1 kk. szódabikarbóna
2 keményre vert tojásfehérje
20dkg eper/meggy nagyobb darabokra vágva
Egy teáskanál fahéj, egy mokkás szegfűszeg, egy csipet kardamom.
Elkészítés:
Feltesszük a tűzhelyre a vajat olvadni. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Turmixgépbe mérjük a hozzávalókat a fenti sorrendben: joghurt, tojássárgája, édesítő, olvasztott vaj, zabpehely, só, szalakáli. Alacsony fokozaton összedolgozzuk. Kiöntjük, kikanalazzuk a masszát egy tálba. Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojásfehérjéket a zabos masszába, majd beletesszük a feldarabolt gyümölcsöt is. Sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen elosztjuk a tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel 25 percig sütjük.
Persze nem csak a sütemények keseríthetik meg a refluxban szenvedők életét az ünnepek alatt, íme 5 tipp, hogy "élje túl" ezeket, kattintson IDE.
Ha szeretné fájdalommentesen, végleg kikezeltetni refluxát, hívjon minket bizalommal. A két ünnep között a reflux kezelések szünetelnek, de januári időpont egyeztetés végett bátran kereshet minket ebben az időszakban is a következő telefonszámon: +36-70-389-8770
Kellemes Karácsonyt és Refluxmentes Boldog Új Évet kívánunk!