Hasnyálmirigyünk

Hasnyálmirigyünk az emésztés és a tápanyagfelvétel folyamatában fontos szerepet tölt be. Alakja miatt sokféleképpen elnevezték már az orvosok: kutyanyelv, falevél, kalapács

Elhelyezkedését tekintve a hasnyálmirigy (latin nevén pancreas) mélyen a has felső részében, a gyomor és a patkóbél mögött található, részben a máj is elfedi. „Feje” a patkóbélbe torkollik.

 

 

Funkciója:

A hasnyálmirigy kettős funkciót tölt be. Egyfelől hormonokat termel, másfelől emésztőnedveket. A hormonok közvetlenül a véráramba jutnak, az emésztőnedvek a patkóbélbe.

Mi most a hasnyálmirigynek az emésztőszervi funkcióját vizsgáljuk.

Mirigyünk naponta körülbelül 1,5 liter emésztőnedvet termel. Mikor a savas béltartalom eléri a patkóbelet, ott összekeveredik ezzel az emésztőnedvvel és az epével. Ha az epe kivezető nyílását elzárja például egy epekő, az epe pang az epe utakban és a hasnyálmirigyben, ami ennek megfelelően gyulladást idéz elő.

Az epekő hátrányos hatásairól itt olvashat : http://refluxgyogyitas.hu/epes-ugyek-mi-fan-terem-az-epe/

 

Hasnyálmirigy-váladék nélkül nem lehetséges az emésztés

 

A hasnyálmirigy emésztőnedve lúgos kémhatású, így a szintén enyhén lúgos kémhatású epefolyadékkal együtt könnyebben semlegesítik a savas gyomornedvet. Ennek köszönhetően a vékonybélben enyhén lúgos emésztőnedv-keverék áll elő, benne olyan enzimekkel, amelyek alkotóelemeikre hasítják a fehérjéket, a cukrokat és a zsírokat. 

Ha zavar keletkezik

Ha egy epekő az epehólyagból az ampullába kerül, ahol az epecsatorna és a hasnyálmirigy csatornája összetalálkoznak, a hasnyálmirigy nedve nem tud kiáramlani és az epe a hasnyálmirigybe ömlik. Ennek következtében a hasnyálmirigy fehérjebontó enzimei, amelyek normális esetben csak a patkóbélben tevékenyek, a hasnyálmirigyben is aktívakká válnak. Ezek az enzimek elkezdik a hasnyálmirigy részeinek emésztését, amely gyulladásokhoz vezet. Ezt az állapotot hasnyálmirigy-gyulladásnak nevezzük. Ilyenkor el kell távolítani a galibát okozó követ.

Tünetek lehetnek:

 • - puffadás, mert a gyomor és a belek mozgása megszűnik,

 • - hasmenés,

 • - ha a hasnyálmirigy alulműködése miatt hiányzik a lipáz enzim, akkor zsíros, nagy mennyiségű és agyagszínű széklet alakul ki,

 • - sokszor panaszkodnak a betegek hirtelen fogyásról, étvágytalanságról, a tünetek hirtelen fellépéséről. A fogyást a cukorbetegség is okozhatja, ami a hasnyálmirigy-gyulladás egy lehetséges következménye,

 • - erős, égő fájdalom, mely a has bal felső részén érezhető, és kisugározhat a hátba, sőt akár a mellkasba is,

 • - has felső részében jelentkező, övszerű fájdalom,

 • - hányinger, hányás,

 • - láz,

 • - de ezen tünetek oka lehet még az irritábilis vastagbél szindróma (IBS) is.

 

Nagyon fontos, ha már gond van:

 • - a kezelőorvossal együttműködni,

 • - kifejezett alulműködés esetén a hiányzó enzimeket állati vagy növényi formában pótolni,

 • - bélflóránkat probiotikummal helyrehozni,

 • - speciális diétát betartani (zsíros ételeket kerülni). Itt is igaz: sokszor keveset elv betartása,

 • - teljes alkohol absztinencia.

Támogassuk emésztésünket!

A legtöbb, amit a probléma elkerülése érdekében tehetünk, a megfelelő táplálkozás. Fontos, hogy tápanyagban gazdag ételeket fogyasszunk, melyeket hasznosít szervezetünk. Fogyasszunk rostban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, gabonaféléket. A finomított termékek helyett használjunk teljes értékű alapanyagokat, és csökkentsük a zsíros ételek fogyasztását.

Fontos az is, hogy többször együnk kisebb adagokat, így nem terheljük le egyszerre nagyobb mennyiségű étellel emésztésünket.