Kell-e gyógyszer?

Az orvosok a reflux tüneteinek enyhítésére két típusú gyógyszert szoktak felírni:

  1. savlekötők
  2. proton-pumpa gátlók

A savlekötők működése

medicine2A savlekötők kémiai úton semlegesítik a gyomorsavat (illetve egy részét). Előnye, hogy így a gyomorsav nem tud (olyan mértékű)  maró hatást kifejteni. Egyik hátránya viszont, hogy gátolja az emésztést! Logikus: az emésztéshez szükség van a savra. Ha semlegesítjük, elégtelenné válik a táplálék feldolgozása a gyomorban. Másik hátránya, hogy sokaknál jelentkeznek mellékhatások, leginkább puffadás, ami az előbb írt elégtelen emésztésnek tudható be. A puffadás a hasűri nyomás emelkedésével jár, tehát a savlekötő akár fokozhatja is a tüneteket. A hasi nyomás jelentőségéről itt olvashat bővebben.

A proton-pumpa gátlók működése

Hatása a tünetekre nagyjából ugyan olyan, mint a savlekötőknek, csak a módszer más: Ezek a szerek a gyomorsav termelődését gátolják.

Szól bármi a gyógyszerek mellett?

  • Nem vagyunk teljesen gyógyszer ellenesek, mert az orvosok kezében nincs más módszer (a műtétet leszámítva), így kénytelenek felírni.
  • Vannak annyira súlyos esetek, hogy muszáj a páciensnek szednie, mert elviselhetetlenek a tünetei e nélkül.
  • Ideiglenesen, csak alkalmanként használva ritkán okoznak durva mellékhatásokat.

A Gergely- és Iklódi-féle Integrált Reflux Terápia egyik célja a gyógyítás mellett, hogy ne kelljen gyógyszert szedni, azzal befolyásolni a gyomorsav mennyiségét. Bízzuk azt a szervezetünkre! A gyógyulási folyamat része a gyógyszerek fokozatos elhagyása, "leszokás" róluk!

Ha szeretné kikezeltetni a refluxát, kérjen visszahívást IDE KATTINTVA

vagy hívjon minket telefonon bizalommal: +36-70-389-8770

Mentés

Mentés