Rágózni vagy nem rágózni? Ez itt a kérdés!

Munkánk során sokszor teszik fel nekünk ezt a kérdést, melyre nem lehet egyértelmű választ adni. Van ami mellette és van ami ellene szól.

Nézzük meg mi történik amikor rágózunk.

Amint beindulnak a rágóizmok, az agy kap egy impulzust, hogy „jön a kaja ”. Hogyan reagál erre az agyunk? Természetesen úgy, hogy további jelet küld a gyomornak, hogy kezdjen el gyomorsavat termelni, mert mindjárt leér az étel. A gyomor szót fogad, beindítja a savtermelést és vár és csak vár, de nem jön semmi. Vakriasztás. Még éhesebb leszel, mint esetleg előtte voltál.

 

 

 

Hogyan rágózz JÓL? Mi szól ellene, mellette?

 

Segítheti az emésztést

Mint tudjuk a gyomor a kor előrehaladtával egyre kevesebb savat termel, és ez az emésztés hatékonyságát jelentősen rontja. A rágógumi – ha a megfelelő időben és a kellő ideig rágjuk – serkenti a gyomorsav termelést és jótékonyan hat az emésztésre.

Mikor van pozitív hatása?

Ha közvetlenül étkezés előtt vagy után elrágunk egy rágógumit, azzal segítjük a gyomornedvek termelődését, az elfogyasztott táplálék hatékony és gyorsabb emésztését, felszívódását. A fokozott nyáltermelődésnek köszönhetően segít semlegesíteni az emésztés közben a nyelőcsőbe esetlegesen visszajutó gyomorsavat, pl. REFLUX betegség esetén.

Mikor van negatív hatása?

A rágógumi ugyan a fokozott nyáltermelés miatt valóban csökkenti a nyelőcső pH-ját, de közben levegőt is nyelünk, ez pedig puffadást tud okozni, ami viszont fokozhatja a refluxot. Az emésztési folyamatok beindulása miatt keletkező gyomorsav pedig - mivel nincs mit lebontania - károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, hosszútávon gyomorfekélyt okozhat.

 

Érdekességek

- A cukormentes rágógumi a szorulásos problémákon segíthet, ugyanis a mesterséges édesítők serkentik a vastagbél mozgását.

- A folyamatos rágástól javul az agy vérellátása, ez segít a koncentrálásban is.

- A rágás kezdetétől számított 15 percen belül látványosan megemelkedik a gyomor savszintje és körülbelül egy órán át azon a szinten is marad. Nehezebb táplálékok emésztésére (pl. vörös húsok) különösen kedvező hatással van a magasabb emésztőnedvszint.

- Különböző bélműtétek után is nagy segítség tud lenni a rágózás. Amikor rágózol, „becsapod” a szervezeted, így a rágás hatására beindulnak az emésztő folyamatok: a nyáltermelés, a hasnyálmirigy enzimtermelése, a bélmozgás anélkül, hogy azután bármilyen táplálék kerülne a szervezetbe.

- Elégtelen emésztésre nem minden esetben gyógyír!

 

Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél Integrált Reflux Terápiára,

hívj minket bátran: +36-70-389-8770,

vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas