Rekeszizom - Miért is olyan fontos?

Testünkben az egyik legfontosabb izom a rekeszizom (diaphragma) 

Ez a bámulatos szervünk, amelynek működéséről eddig csak a köhögésnél, a sírásnál, a nevetésnél, a szülésnél, s a székletürítésnél volt tudomásunk, valójában sokkal több területen van szerepe az életünkben, mint gondolnánk. Ahogy sok más struktúrának az emberi testben, a rekeszizomnak is több funkciója van. Ma a légző funkciót vizsgáljuk meg.

A rekeszizom a legfontosabb légzőizmunk. Jól működő légzéskor a munka 80%-át elvégzi. Elsődleges szerepet a belégzésben tölt be, amikor a bordaközi izomzattal közösen dolgozva a kupolaszerű rekeszizom összehúzódik, kilapul, és lefelé húzza a tüdő alsó részét. A tüdő kitágul, és megtelik levegővel. Kilégzésben a szív felé felfelé mozdul relaxálódik, tehát ez passzív folyamat.

 

 

Elhelyezkedése

Ez az izmunk egy izomlemez, mely elválasztja a mellüreget a hasüregtől. Elől a szegycsonthoz, hátul a gerincoszlophoz, a mellkas oldalain a bordákhoz kapcsolódik. Mivel a test azon részeivel áll szoros, hálózatszerű összeköttetésben, melyek a légzést szolgálják ki, nagyon fontosak a rekesz fasciális ( hártya, izomhártya, kötelék ) összeköttetései, ugyanis a fasciális állapot javításával javítható a rekesz teljesítménye is. De ez a kötelék visszafelé is igaz. A rekeszizom komoly hatással van más testtájakra és azok egészségi állapotára.

 

 

Fontos, hogy jól lélegezzünk!

 

A helyes rekeszmozgás betanítása elsődleges feladat. Erre a legegyszerűbb gyakorlat:

Hanyatt fekvésben kényelmesen elhelyezkedünk, kezünket a hasunkra tesszük és érzékeljük, hogy kilégzéskor a has homorúvá vagy lapossá, belégzéskor pedig domborúvá válik. A belégzés lehetőleg orron keresztül történjen. Az orrunk megtisztítja, megszűri, felmelegíti, páradússá teszi a belélegzett levegőt, és szabályozza annak mennyiségét. A helytelen légzés hosszútávon hatással lehet pl. az emésztésre, a nyirokrendszerre, az idegrendszerre és a mozgás szervrendszerünkre is.

Tanulja meg még ma, hogyan lélegezzen helyesen! Következő cikkünk a rekeszizom rendellenességeiről szól.

 

Ha szakmai kérdése van vagy bejelentkezne Integrált Reflux Terápiára,

hívjon minket bátran: +36-70-389-8770,

vagy írjon facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas