Tönkre teszi a nyaralást a székrekedés?

Fogadd meg tanácsainkat, hogy megelőzd a kaki-bajt!

 

Az emberek 40 százaléka küzd székrekedéssel utazás közben, melynek egyik fő magyarázata az, hogy kiesünk a megszokott rutinból. Más időpontban eszünk és alszunk, mint általában, így  teljesen felborítjuk a szervezetünk biológiai óráját – mindez sajnos az emésztőrendszerre is hatással van. Mivel a bél a saját szokásai szerint élő lény, a bélidegeken keresztül érzékeli, hogy milyen ételeket eszünk szívesen és azt is, hogy mikor. Tudja a mozgási szokásainkat, észreveszi, mikor van nappal és mikor éjszaka és hogy mikor megyünk általában vécére.

Amikor utazunk, sok mindenre kell gondolnunk: elpakoltunk mindent, amit akartunk, otthon rendben hagytunk mindent, gondoskodtunk a kutya sétáltatásáról, a virágok locsolásáról, stb… Egy dolgot felejtünk el szinte mindig: a belünk is velünk jön.

Az utazástól való félelem, az előre csomagolt szendvics a jól megszokott házi koszt helyett, fura gyors koszt a repülőn szokatlan fűszerekkel, kevés folyadékbevitel, mert félünk, hogy sokszor kell majd pisilni mennünk és még a repülő levegője is száraz. Ezek a tényezők mind irritálják a bélidegeinket. Ezért ők mindent szépen magukban tartanak, míg nem kapnak jelzést, hogy a dolgok mehetnek tovább. Noha van, hogy ilyen zűrös napon a bél el is végzi a munkáját és örömmel jelzi, hogy mehetünk dolgunkat végezni, mi inkább elnyomjuk az ingert, mert ép rosszkor jelentkezett. Sokan közülünk képtelenek ismeretlen mellékhelyiségekben ellazulni, pl egy benzinkúton, vonaton, stb. Ezt a jelenséget „biztonságosvécé-szindrómának” is nevezzük. A tünetek erősségének, illetve a nyaralás hosszának függvényében az esetleges székrekedés lehet hétköznapi kényelmetlenség vagy kész gyötrelem is.

 

Rövid vagy enyhe szorulási fázisoknál az alábbi kis fortélyokkal biztathatod a beleidet, hogy ismét félelem nélkül tegyék a dolgukat:

 

 • Ne ülj túl hosszú ideig egy helyben

  Érthető, hogy minél hamarabb el szeretnéd érni az úti célt, és ezért inkább levezetsz akár hat órát is egyben; kockázatot jelent azonban, hogy a hosszú egy helyben ülés mellékhatásaként székrekedés is bekövetkezik! Állj meg időnként nyújtózkodni, inni és legyen időd nyugodtan elmenni a mellékhelyiségbe is. Ha repülővel utazol, szintén állj fel néha átmozgatni magad.

 

 • Egyél bogyós gyümölcsöket is a reggelihez

  A rostok lazítják a béltartalmat és megnövelik a térfogatát, így az könnyebben fog áthaladni az emésztőrendszerben. Nyaralás közben könnyű megfeledkezni a rostokról, pedig fogyasztásuk elengedhetetlen. Ha hirtelen jelentősen kevesebb jut a szervezetbe, mint általában, az hamar szoruláshoz vezethet, különösen, ha ahhoz vagy szokva, hogy minden nap eszel zabkását vagy salátát. Lehetőleg minden étkezéskor legyen valami rostokban gazdag fogás az asztalon, és legjobb, ha később rágcsa gyanánt is bekapsz még egy-két friss gyümölcsöt.

 

 • Próbáld követni saját szokásaidat

  Ha általában fél nyolckor szoktál reggelizni, nyaralás közben azonban legkorábban fél tizenegykor ülsz le az asztalhoz, abból könnyen székrekedés lehet. Ha azonban igyekszel a megszokotthoz közeli időpontban lefeküdni este, majd felkelni reggel, az segít a biológiai ritmusod fenntartásában, továbbá az emésztésben szerepet játszó hormonokat is szabályozza.

 

 • Minél több folyadék

  A szervezet kiszáradása is székrekedéssel fenyeget. Fontos tehát, hogy nyaralás közben az átlagnál több vizet igyál, különösen, ha az otthoni környezetednél melegebb és szárazabb vidékre utazol. A víz ráadásul segíti a rostokat abban, hogy a bélmozgásokat segítő hatásukat kifejthessék.

 

 • Rendszeresen látogasd a mellékhelyiséget

  Nagy a sor, vagy egyszerűen nem érzed otthonosan magad egy idegen mellékhelyiségben? Ha ki kell menned a vécére, menj! Már ha barátságban akarsz maradni a beleiddel. Ha minden reggel vécézel, de a nyaralás alatt elnyomod a megszokott időben jelentkező ingert, felrúgsz egy titkos megállapodást. A bél csak a terveknek megfelelően végezné a munkáját. Ha megvárakoztatjuk a kifelé törekvő táplálékmasszát, azzal az ellenkező irányba trenírozzuk az idegeket és az izmokat. Nehéz lesz újra megfordítani az irányt. Ha nyaralni mész, alakítsd úgy a napi teendőket, hogy mire szükségét érzed, legyen egy kényelmes illemhelyiség a közelben.

 

Higiénia

Ha az a problémád az idegen illemhellyel, hogy vélhetően nem higiénikus, tarts magadnál fertőtlenítő nedves törlőkendőt  és a vécére tehető papír alátétet! Így nem kell azzal időt töltened, hogy gondosan körberakd a deszkát 3 méter wc-papírral, mert e közben is el tud múlni az ingered!

 

Tervezz előre és ne hagyd, hogy a székrekedés tönkre tegye a nyaralásodat! Kakira fel! 🙂

 

 

Mentés