4 tévhit, amit feltétlen tudnod kell a refluxról

A rejtőzködő betegségeknél nagyon fontos a korai felismerés. Sokszor magunkat próbáljuk gyógyítani, “guglizunk” vagy a szomszédtól kérünk tanácsot. Ezek nem feltétlenül vezetnek jóra.

Összegyűjtöttük a 4 legfontosabb TÉVHITET, amit feltétlenül tudnod kell a refluxról:

1) Minden sav visszaáramlás reflux-betegség

Két fogalmat kell tisztáznunk: a fiziológiás refluxot és a reflux betegséget. A fiziológiás reflux bárkinél előfordulhat, általában étkezést követően jelentkezik, nem jár hosszan tartó tünetekkel.

Betegséggé a panaszok gyakori ismétlődésével válik amikor a nyelőcsőbe visszaáramló sav/gőz irritálja és kiszárítja a nyálkahártyát. A gyakran jelentkező gyomorégést komolyan kell venni. Ez utalhat refluxra, rekeszsérv jelenlétére, fekélyre, gyomorhurutra, helicobacter pylori fertőzésre is.

2) Ha nincs gyomorégés, nincs refluxom

A gyomorégés a reflux tipikus tünete , viszont a reflux nemcsak gyomorégéssel járhat. Létezik az ún. csendes reflux betegség, melynek a legnagyobb veszélye az, hogy nem a tipikusan refluxos tünetek jellemzik. Mivel tünetei sokszor megtévesztőek, – ugyanis más szerveink, a tüdő, a mellkas, a gége, a garat, a szájüreg vagy akár a fül betegségeinek tüneteihez hasonlókat is produkálhat – nehéz felismerni.

A csendes reflux tünetei rendkívül szerteágazóak, akár pihenésünkre, alvásunkra is kihatással lehet: az alvászavar, a horkolás és a nappali fáradtság ennek a néma betegségnek a tünetei is lehetnek. A megtévesztő légzészavar, a nem múló száraz köhögés, a gombócérzés a torokban, a nyelési nehézségek, a gége irritációja miatti torokköszörülés, a rekedtség, de még a fogak fokozott romlása is utalhat a csendes reflux jelenlétére.

3) Nem járhat súlyos szövődményekkel

Tartósan fennálló, nem kezelt reflux betegség hosszú távon szövődményekhez vezethet.

A nyelőcső nyálkahártyáján kialakuló krónikus gyulladás sebeket, ún. fekélyeket okozhat. A fekélyek súlyos esetben heggel gyógyulnak, és a nyelőcső keresztmetszetének szűkítése révén nyelési nehézséget idézhetnek elő.

Ha a visszacsorgó savas gyomortartalom bekerül a légutakba, ott is gyulladást okozhat, asztmát indukálhat, vagy tüdőgyulladásunk lehet. Emellett sokszor gyakori a makacs gége-, torok vagy középfülgyulladás is. Ilyenkor a visszaáramló savgőz kiszárítja a nyálkahártyánkat, utat engedve a rossz baktériumoknak. Ezért ülünk állandóan a gégészeten tanácstalanul és dühöngünk, hogy megint hol szedtünk össze valamilyen makacs fertőzést, melyből hetek alatt sem tudunk kilábalni magunktól.

A hosszú ideig kezeletlen reflux, a nyálkahártya állandó irritációjának következménye lehet a Barett-szindróma, mely nagyjából 30-40 %-os eséllyel fajul később rosszindulatú daganattá.

A fent felsorolt szövődmények kialakulásának lehetősége jelzi, hogy a reflux betegséget komolyan kell venni!

4) Sokkal jobban vagyok amióta gyógyszert szedek

Ha valaki savlekötőt szed, akkor lecsökken a gyomor savassága és emiatt kevésbé fogja irritálni a nyelőcső alsó szakaszát a nyelőcsőbe visszaáramló gyomortartalom, amit a beteg kedvezőnek ítél meg. A gyomorsavtermelés elnyomása viszont egyáltalán nem nevezhető ártalmatlan dolognak, mivel a gyomorsav számos fontos feladatot lát el: többek között részt vesz az ételek fertőtlenítésében, a fehérjék részekre hasításában, valamint a vas és a B12-vitamin aktiválásában, azaz a vérképzésben. A gyógyszerekkel az egész emésztés önszabályozását felboríthatjuk!

Nem árt tudni, hogy melyek a protonpumpagátlók leggyakoribb mellékhatásai: májelégtelenség, izomgyengeség, kiütések, fényérzékenység, izzadás, látászavarok, hajhullás, hasmenés, székrekedés, fejfájás, szédülés, ízületi fájdalom. 

Bővebben itt olvashat a reflux gyógyszerekről.

Nem csak gyógyszerrel kezelhető a reflux!

Az általunk kifejlesztett kezelésen a páciensekkel együtt működve arra törekszünk, hogy a reflux valódi okát tegyük rendbe, azaz a gyomorszáj megfelelő zárását biztosítsuk. Módszerünk nem fájdalmas és nem vezetünk a nyelőcsőbe semmilyen eszközt. 

Ne a szomszédhoz menj tanácsért!

Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél reflux kezelésre,

hívj minket bátran: +36-70-389-8770,
vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas

Nyitókép: NewsMedical