Asztma (asthma) és reflux

Statisztikák szerint az asztmás felnőttek 60–80! százalékánál, az asztmás gyermekek 50-60 százalékánál diagnosztizáltak reflux betegséget, mivel a reflux az egyik leggyakoribb ingere az asztmás köhögési- vagy fulladási rohamoknak.

A testünkben sok olyan folyamat van, amiről nem is gondolnánk, hogy hatással vannak egymásra.
A reflux például kiválthatja vagy súlyosbíthatja az asztma tüneteit, valamint sok asztmára felírt gyógyszer súlyosbíthatja a reflux tüneteit.

Ahhoz, hogy könnyebben megértsük az adott témában az ok-okozati összefüggést, nézzük meg mit tudunk az utolsó pontról:

Asztma
Igazi népbetegség. A betegek száma világszerte nő, különösen a fejlett országokban, ahol egyre több az allergiás reakciót kiváltó anyag. Statisztikák szerint a gyermekkori asztmások száma tíz év alatt 50 százalékkal nőtt.

De mi is az asztma?
Krónikus gyulladásos kór, mely a hörgők fokozott légúti érzékenységéhez vezet. A légutak nyálkahártyájának duzzanata, simaizmának görcsös összehúzódása, a sűrűbb nyák, valamint ezek együttes hatása a hörgők beszűkülését okozza, melynek következménye a főleg éjszaka vagy kora hajnalban fellépő fulladás.

Bár a betegség (ma még) nem gyógyítható, szerencsére a beteg tünet- és panaszmentessé tehető, mert kitűnő gyógyszereket, helyi hatású spray-ket, elnyújtott hatású tablettákat fejlesztettek ki.

Reflux
Bővebben itt olvashat:

Asztma vagy reflux?
Mi volt előbb?
Mivel az asztmás betegek hörgőrendszere igen érzékeny, így minden olyan belélegzett anyag, amely irritálhatja azokat, súlyosbíthatja a tüneteket. Ilyen anyag lehet a dohányfüst, a szmog, allergének, illetve a reflux miatt a légcsőbe és a hörgőkhöz is bejutó gyomorsav gőz belégzése is. Sokszor az eredeti betegség nem tisztázható.

Statisztikák szerint az asztmás felnőttek 60–80 százalékánál, az asztmás gyermekek 50-60 százalékánál diagnosztizáltak reflux betegséget, mivel a reflux az egyik leggyakoribb ingere az asztmás köhögési- vagy fulladási rohamoknak. Tehát, amikor a reflux súlyosbítja az asztma tüneteit, akkor intenzívebben használjuk az asztma elleni szereket, ezzel tovább lazítjuk a simaizmokat (gyomorszáj) és így további refluxot indikálunk. Fontos, hogy a reflux nincs hatással a tüdőfunkcióra, de légszomjat és bordatáji fájdalmat okozhat. A reflux hatékony kezelése egyértelműen javítja az asztmások állapotát változatlan asztmakezelés mellett, vagy lehetővé teszi az antiasztmatikus szerek használatának csökkentését. 

Ne feledje! Ha jól gyógyul a reflux, az asztma is javulni fog!

Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél reflux kezelésre,

hívj minket bátran: +36-70-389-8770,
vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas

Nyitókép: MetropolisHealthcare