Bor, mámor, reflux

„Egészségedre” – szoktuk mondani koccintáskor, ami úgy tűnik, hogy a vörösbor esetében hatványozottan igaz lehet.
Régóta tudjuk, hogy a vörösbort inni jó, de mi is van a borban?

80-85 százalékban vízből áll, a fennmaradó rész alkoholból, cukorból és egyéb, ízélményt keltő alkotórészekből tevődik össze. Pontos arányuk sok tényezőtől függ: pl. milyen szőlőfajtából készítik, mely évben szüretelik, milyenek az éghajlati tényezők, művelésmódok, stb.

Egy dolog biztos. Minél harmonikusabb a bor, annál jobban szeretjük. Van aki az élvezetért, van aki az egészségéért, azon belül is a jó emésztésért issza.

Míg az előbbi egy másik cikk története, addig az utóbbiról az alábbi igazságokat jó, ha tudjuk:

  • Az elfogyasztott alkohol normál körülmények között 15-90 perc alatt szívódik fel a gyomorból és a vékonybélből. Éhgyomorra ennél még gyorsabban jut el a vérrel a szövetekbe.
  • A gyomorsav és a vörösborbor pH-értéke nagyjából megegyezik, így a bor nagyban segíti az emésztés folyamatát. Fogyasztása étkezés után ajánlott. Viszont ezt csak mértékkel tegyük.
  • Bár a vörösbor az emésztés folyamatában segít ugyan, de aki túlzott gyomorsav termeléssel küzd, nem túl előnyös fogyasztania, mivel a gyomor így még több savat termel, ami gyomorégéshez vezethet. Ilyenkor törekedni kell a jó étrend kialakítására.
  • Segítheti a szervezetünkben lévő gyulladások elleni küzdelmet is a benne található antioxidáns hatású vegyület, a rezveratrol révén. Kanadai tudósok bebizonyították, hogy a rezveratrol főleg a vörös szőlő magjában és héjában fordul elő, erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
  • Vigyázat! Nem mindegy milyen bort iszunk. A fehérbor nem gyakorol ilyen jótékony egészségügyi hatást a szervezetünkre. A szőlő héjában fellelhető egészséges vegyületeket a bor készítése során eltávolítják, így fogyasztásával még jobban tudjuk fokozni a gyomor savtermelését.

Aki tud mértéket tartani, megnyugodhat, mert az orvosok és dietetikusok többsége manapság egyetért abban, hogy naponta legfeljebb egy-két (nőknél 1, férfiaknál 2) pohár vörösbor elfogyasztása bizonyos élettani előnyökkel járhat, és valószínűleg nem árt.

Az ősz beköszöntével nincs vége az egész nyáron át tartó buliknak, szeptembertől egymást érik a szüreti hepajok. Élvezzük az emberiség egyik legősibb vigasságát, mely a bor és a kultúra összefonódása, de ne feledjük a fentieket.

Ha refluxod van, ne sokat igyál csak vigadjál!

Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél reflux kezelésre,

hívj minket bátran: +36-70-389-8770,
vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas

Nyitókép: NewsMedical