„Egészségedre” – szoktuk mondani koccintáskor, ami úgy tűnik, hogy a vörösbor esetében hatványozottan igaz lehet.
Régóta tudjuk, hogy a vörösbort inni jó, de mi is van a borban?
80-85 százalékban vízből áll, a fennmaradó rész alkoholból, cukorból és egyéb, ízélményt keltő alkotórészekből tevődik össze. Pontos arányuk sok tényezőtől függ: pl. milyen szőlőfajtából készítik, mely évben szüretelik, milyenek az éghajlati tényezők, művelésmódok, stb.
Egy dolog biztos. Minél harmonikusabb a bor, annál jobban szeretjük. Van aki az élvezetért, van aki az egészségéért, azon belül is a jó emésztésért issza.
Míg az előbbi egy másik cikk története, addig az utóbbiról az alábbi igazságokat jó, ha tudjuk:
Aki tud mértéket tartani, megnyugodhat, mert az orvosok és dietetikusok többsége manapság egyetért abban, hogy naponta legfeljebb egy-két (nőknél 1, férfiaknál 2) pohár vörösbor elfogyasztása bizonyos élettani előnyökkel járhat, és valószínűleg nem árt.
Az ősz beköszöntével nincs vége az egész nyáron át tartó buliknak, szeptembertől egymást érik a szüreti hepajok. Élvezzük az emberiség egyik legősibb vigasságát, mely a bor és a kultúra összefonódása, de ne feledjük a fentieket.
Ha refluxod van, ne sokat igyál csak vigadjál!
Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél reflux kezelésre,
hívj minket bátran: +36-70-389-8770,
vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas
Nyitókép: NewsMedical