Glutamin az emésztőrendszer kedvenc eledele

A glutamin, a 20 fehérjealkotó aminosav egyike, azok közül is az egyik legfontosabb. Az izmokban fordul elő legnagyobb koncentrációban, mivel ott „tartjuk” a legtöbb fehérjénket, de szinte mindenhol jelen vannak a szervezetünkben. Az aminosavakon belül a nem esszenciálisak közé soroljuk, mivel a szervezet saját maga is képes előállítani bizonyos mennyiségben, valamint magából a glutaminból is tud más aminosavakat készíteni. Ez utóbbi a fontosabb szerepe, kutatások szerint ebből az aminosavból állít elő a szervezet legtöbbször más aminosavakat.

 

Mire is használja a szervezetünk?

  • segít fokozni az összpontosítást
  • elősegíti a sebek illetve sérülések gyorsabb regenerációját,
  • csökkenti az izomleépülés mértékét,
  • segíti regenerálni az emésztőrendszer nyálkahártyáját,
  • nélkülözhetetlen a gyomor-és bélrendszer számára, mivel az egészséges bélflóra egyik fontos tényezője,
  • serkenti a szervezet növekedési hormon termelését,.
  • erősíti az immunrendszert, segíti a szervezetet a fertőzésekkel szembeni küzdelemben,
  • gyulladáscsökkentő hatású,
  • szerepet játszik az izom, vese, máj, bélrendszer működésében
 
 

Hatása az emésztőrendszerre:


Az emésztőrendszer sejtjeinek egyik kedvenc eledele, mivel elősegíti az egészséges bélflóra kialakítását.

Számos gyomor-bélrendszeri panaszért (pl. hasmenés) lehet felelős a glutamin hiány.

Ez az aminosav különösen hatásos felszívódási zavarok és bélgyulladás esetén. Segíti a vékonybél nyálkahártya regenerálódását és csökkenti a kóros áteresztőképességet.

Ha nincs megfelelő mennyiségű glutamin a szervezetben, csökken az emésztőrendszer védekezőképessége, így különféle toxinok és mérgező anyagok juthatnak be a vérkeringésbe.

Klinikai gyógyászatban gyakran alkalmazzák a Crohn-betegség, IBS (irritábilis bél szindróma), mentális problémák és égési traumák kezelésében.

 

 

Természetes forrásai:


A glutamin számos természetes táplálékunkban megtalálható: a legmagasabb glutamin tartalma a búzafehérjének és a túrónak van, de megtaláljuk még a húsokban, a halakban, szójában, tojásban, tejtermékekben, babban és bizonyos nyers zöldségekben (például borsó, kukorica, káposzta, petrezselyem, spenót stb.).

 

Egyéb források:


Táplálékkiegészítő boltokban, webáruházakban is hozzá lehet jutni akár folyadékban elkeveredő por, akár kapszula formájában. Mivel elég stabil (L-Glutamin) ebben a formában, így nem adnak hozzá tartósítószereket, stabilizátorokat, tudomásunk szerint ezek a készítmények 100%-ban L-Glutaminból állnak. Az íze nem túl jó, de pl. gyümölcslébe keverve alig érezhető. Rendszeres sportolás és ennek megfelelő táplálkozás mellett napi 5-10 g L-Glutamin pótlást szoktak javasolni.

Emésztési problémáknál (szerintünk) elég napi 3-5 g fogyasztását megpróbálni először. Lényeges, hogy közben ne változtass a fő étkezéseiden, mert nem fogod tudni, hogy mi volt hatással az emésztésedre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az L-Glutamin a refluxos tüneteket is enyhítheti.

Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél reflux kezelésre,

hívj minket bátran: +36-70-389-8770,
vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas

Nyitókép: Népgyógyászat