Gyomorkímélő süti receptek ünnepekre

Rohamosan eltelt a november, már csak pár nap van karácsonyig. Sokan már tudják mit sütnek az ünnepre, de biztos vannak olyanok, akik mostanság szedik elő a tavalyi receptjeiket vagy olyanok után kutatnak, amik a hagyományos süteményekhez képest kevésbé terheli meg az emésztésüket.
Nekik szeretnénk segíteni az alábbi diétás/gyomorkímélő receptekkel:

Foto: Femina

Mézeskalács  – lisz és cukormentes

Hozzávalók (55 darabhoz)

  • 75 g zabpehely
  • 75 g darált dió
  • 75 g kókuszreszelék
  • 40 g kókuszolaj (vagy felolvasztott vaj, kókuszzsír, esetleg olaj)
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • pici só
  • 1 narancs reszelt héja
  • édesítő, ami kb. 5-6 dkg cukornak felel meg
  • csipetnyi szódabikarbóna
  • a díszítéshez tetszőlegesen: mandula, tökmag, kókuszreszelék, mazsola stb.

Elkészítés:

A zabpelyhet és a kókuszreszeléket mákdarálóval lisztesítjük. A száraz hozzávalókat elkevergetjük, majd mehet hozzá egy egész tojás és egy sárgája, illetve a kókuszolaj. Összegyúrva egy olajos tésztát kapunk. Egy sütőpapírral lefedett táblára tesszük a tésztánkat, folpackot teszünk rá, így nem ragad majd rá a nyújtófára. Kiszaggatjuk, lekenjük a tojásfehérjével és tetszőlegesen díszítjük, majd 180°-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. Ha szép fényes sütiket szeretnénk, akkor közvetlenül a sütőből kivétel után vékonyan kenjük át a tojásfehérjével a mézeskalácsokat.

Foto: One Green Planet

Zabszelet

Hozzávalók:

  • 100g natúr joghurt / 80g kókusztej
  • 2 tojás sárgája
    150g cukornak megfelelő édesítő
  • 100g olvasztott vaj /kókuszzsí
  • 150g zabpehel
  • 1 csipet s
  • 1 kk. szódabikarbón
  • 2 keményre vert tojásfehérj
  • 20dkg eper/meggy nagyobb darabokra vágv
  • Egy teáskanál fahéj, egy mokkás szegfűszeg, egy csipet kardamom.

Elkészítés:

Feltesszük a tűzhelyre a vajat olvadni. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Turmixgépbe mérjük a hozzávalókat a fenti sorrendben: joghurt, tojássárgája, édesítő, olvasztott vaj, zabpehely, só, szalakáli. Alacsony fokozaton összedolgozzuk. Kiöntjük, kikanalazzuk a masszát egy tálba.  Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojásfehérjéket a zabos masszába, majd beletesszük a feldarabolt gyümölcsöt is. Sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen elosztjuk a tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel 25 percig sütjük.

Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél reflux kezelésre,

hívj minket bátran: +36-70-389-8770,
vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas

Nyitókép: