Hasnyálmirigy

Hasnyálmirigyünk az emésztés és a tápanyagfelvétel folyamatában fontos szerepet tölt be. Alakja miatt sokféleképpen elnevezték már az orvosok: kutyanyelv, falevél, kalapács
Elhelyezkedését tekintve a hasnyálmirigy (latin nevén pancreas) mélyen a has felső részében, a gyomor és a patkóbél mögött található, részben a máj is elfedi. „Feje” a patkóbélbe torkollik.

Funkciója:

A hasnyálmirigy kettős funkciót tölt be. Egyfelől hormonokat termel, másfelől emésztőnedveket. A hormonok közvetlenül a véráramba jutnak, az emésztőnedvek a patkóbélbe.
Mi most a hasnyálmirigynek az emésztőszervi funkcióját vizsgáljuk.
Mirigyünk naponta körülbelül 1,5 liter emésztőnedvet termel. Mikor a savas béltartalom eléri a patkóbelet, ott összekeveredik ezzel az emésztőnedvvel és az epével. Ha az epe kivezető nyílását elzárja például egy epekő, az epe pang az epe utakban és a hasnyálmirigyben, ami ennek megfelelően gyulladást idéz elő. Az epekő hátrányos hatásairól itt olvashat : https://refluxgyogyitas.hu/epes-ugyek-mi-fan-terem-az-epe/

Hasnyálmirigy-váladék nélkül nem lehetséges az emésztés

A hasnyálmirigy emésztőnedve lúgos kémhatású, így a szintén enyhén lúgos kémhatású epefolyadékkal együtt könnyebben semlegesítik a savas gyomornedvet. Ennek köszönhetően a vékonybélben enyhén lúgos emésztőnedv-keverék áll elő, benne olyan enzimekkel, amelyek alkotóelemeikre hasítják a fehérjéket, a cukrokat és a zsírokat.
Ha zavar keletkezik
Ha egy epekő az epehólyagból az ampullába kerül, ahol az epecsatorna és a hasnyálmirigy csatornája összetalálkoznak, a hasnyálmirigy nedve nem tud kiáramlani és az epe a hasnyálmirigybe ömlik. Ennek következtében a hasnyálmirigy fehérjebontó enzimei, amelyek normális esetben csak a patkóbélben tevékenyek, a hasnyálmirigyben is aktívakká válnak. Ezek az enzimek elkezdik a hasnyálmirigy részeinek emésztését, amely gyulladásokhoz vezet. Ezt az állapotot hasnyálmirigy-gyulladásnak nevezzük. Ilyenkor el kell távolítani a galibát okozó követ.

Tünetek lehetnek:

– puffadás, mert a gyomor és a belek mozgása megszűnik,
– hasmenés,
– ha a hasnyálmirigy alulműködése miatt hiányzik a lipáz enzim, akkor zsíros, nagy mennyiségű és agyagszínű széklet alakul ki,
– sokszor panaszkodnak a betegek hirtelen fogyásról, étvágytalanságról, a tünetek hirtelen fellépéséről. A fogyást a cukorbetegség is okozhatja, ami a hasnyálmirigy-gyulladás egy lehetséges következménye,
– erős, égő fájdalom, mely a has bal felső részén érezhető, és kisugározhat a hátba, sőt akár a mellkasba is,
– has felső részében jelentkező, övszerű fájdalom,
– hányinger, hányás,
– láz,
– de ezen tünetek oka lehet még az irritábilis vastagbél szindróma (IBS) is.

Nagyon fontos, ha már gond van:

– a kezelőorvossal együttműködni,
– kifejezett alulműködés esetén a hiányzó enzimeket állati vagy növényi formában pótolni,
– bélflóránkat probiotikummal helyrehozni,
– speciális diétát betartani (zsíros ételeket kerülni). Itt is igaz: sokszor keveset elv betartása,
– teljes alkohol absztinencia.

Támogassuk emésztésünket!

A legtöbb, amit a probléma elkerülése érdekében tehetünk, a megfelelő táplálkozás. Fontos, hogy tápanyagban gazdag ételeket fogyasszunk, melyeket hasznosít szervezetünk. Fogyasszunk rostban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, gabonaféléket. A finomított termékek helyett használjunk teljes értékű alapanyagokat, és csökkentsük a zsíros ételek fogyasztását.
Fontos az is, hogy többször együnk kisebb adagokat, így nem terheljük le egyszerre nagyobb mennyiségű étellel emésztésünket.

Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél reflux kezelésre,

hívj minket bátran: +36-70-389-8770,
vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas

Nyitókép: Egészségtár