Hogyan sportoljon, ha refluxa van?

Szerencsére egyre több ember életében fontos szerepet játszik a sport. Sajnos a megszokott napi sportot végezve is jelentkezhetnek a reflux tünetei.

Reflux esetén nincs olyan sporttevékenység, ami kifejezetten ellenjavallt vagy kerülendő lenne. Kondíciónkhoz és a panaszaink súlyosságához mérten válasszuk meg a mozgás fajtáját és intenzitását. A mozgás jó hatással lehet magára a reflux betegségre is, de többféle edzésforma/gyakorlat is van, ami fokozhatja a gyomorsav nyelőcsőbe jutását.

Hogyan erősítheti a fizikai aktivitás a reflux tüneteit?

Az erőteljes fizikai aktivitás során rendkívül megnőhet a hasi nyomás, valamint többlet savtermelést is kivált a gyomorban, így a gyomorsav könnyebben a  nyelőcsőbe juthat. Egy kutatás háromszor több gyomorsavat talált azoknak a nyelőcsövében akik aktívan edzenek, mint akik nem. Ez nem jelenti azt, hogy nem szabad edzenie, de óvintézkedéseket kell tennie.


Íme 4 tipp, hogyan sportoljon, ha refluxa van:

1. Okosan válasszon sporttevékenységet

Mivel panaszaink a sportolás során átmenetileg felerősödhetnek, érdemes alacsonyabb aktivitású mozgással kezdeni az edzést és alaposan bemelegíteni. A súlyemelés, spinning és más olyan sportok, amely során erős hasprés alakul ki, jelentősen növelik a hasűri nyomást, ami fokozhatja a tüneteket.

Konditermi edzés során érdemes a felülés (derék-problémák miatt is), valamint a hasprés minden formáját elhagyni. Sokféle más helyzetben is edzhetőek a törzsizmok, erről később még írni fogunk.

A normál kerékpározás nem okozhat problémát, ha nem hajol nagyon mélyre.

A jóga alapvetően előnyös a reflux tüneteit tekintve, de a mélyre hajló és a fejen álló pózok kellemetlenek lehetnek a gyomorsav esetleges visszafolyása miatt.

Az úszás nem szokott gondot okozni.

Azt javasoljuk, hogy próbáljon ki több sportot is és ne erőltessen olyat, ami erősíti a tüneteit!

2. Kerülje az étkezéstől számított két órán belüli edzést

A reflux tüneteket a bőséges étkezések is okozhatják, melyet egy erőteljes edzéssel csak fokoznánk. Ezért mindenképp kerülje az étkezések utáni azonnali edzést. Legalább 2 óra teljen el az étkezés és a napi sporttevékenysége között.

3. A víz jobb, mint a sportitalok

Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres vízfogyasztás a testmozgás során a legjobb választás a refluxos emberek számára. A vizsgálatok kimutatták, hogy azoknak a sportolóknak, akik edzés közben valamilyen ízesített sportitalt fogyasztottak több esetben lett refluxos tünete, mint azoknak, akik vizet ittak. A víz megtisztítja a nyelőcsövet, hígítja a sav mennyiségét a gyomorban és enyhítheti a tüneteket.

4. Ha szükséges, módosítsa az edzésprogramot

Ha úgy érzi, hogy a jelenlegi edzése felerősíti a reflux tüneteit, próbáljon meg változtatni az edzésprogramján, még akkor is, ha Ön egész életében pl. futó vagy síelő volt.

 

Ne feledje! A testmozgás része az egészséges életmódnak.

 A reflux és sport együtt is működik. Ha figyelünk a jelzésekre, és kihagyjuk a hasüreget megerőltető gyakorlatokat, akkor e két dolog eredményesen összeegyeztethető.

Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél reflux kezelésre,

hívj minket bátran: +36-70-389-8770,
vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas

Nyitókép: GyógyszerNélkül