Lúgosítás, a nagy átverés

Megszámlálhatatlan mennyiségű újságcikk, blog bejegyzés szól a szervezet elsavasodásáról. De valóban igazak-e ezek az állítások. Több cáfolata is megjelent már, mi is csatlakozunk ahhoz a véleményhez, miszerint a lúgosítás értelmetlen, elsavasodás (ahogy az sajnos nagyon divatos lett), nem létezik.

Bár hazánkban a „lúgosítás” nem oly rég vette kezdetét, az USA-ban már a huszadik század első évtizedeiben elindult ez a „mozgalom”. Robert Young, aki egy neves amerikai természetgyógyász, továbbfejlesztette és tökéletesítette a divatos lúgosítási elméleteket. Állítása szerint a betegségek oka a vér elsavasodása, amely ellen a szervezet minden lehetséges módon küzd. Ha ebben a harcban a szervezet kimerül, különböző tünetek, kórképek (a megfázástól az elhízáson át egészen a rákig) alakulhatnak ki.
Mivel a féligazságok gyakran veszélyesebbek, mint a nyilvánvaló hazugságok, érdemes tisztázni a lúgosítással kapcsolatos néhány részigazságot.
Bár a táplálkozással valóban lehet befolyásolni a kémhatást, de nem a vérét, esetleg a sejteken belüli vagy azok közötti folyadékét, hanem a vizeletét. Bizonyított tény, hogy bizonyos táplálékok (pl. hús) savanyítják, mások (pl. zöldségek) lúgosítják a vizeletet, azonban a szervezet folyadéktereinek kémhatása ezek nagy mértékű fogyasztása esetén is állandó marad. A vizelet kémhatása (amely általában savas) semmilyen összefüggésben nincs a vér pH- jával.

A szervezet pH-ja ugyanis csak kis mértékben térhet el a normálértéktől, mivel a jelentősebb eltérés súlyos állapothoz, akár halálhoz is vezethet. Nem igaz tehát, hogy a modern életmód, táplálkozás hatására a szervezet pH-ja savasabbá vált volna. Ha a vér pH-ja akár kis mértékben is eltolódik savas irányba ( tehát 7,35 szint alá), már panaszok jelentkezhetnek, súlyosabb esetben ( 7,20 alatt) keringési- és tudatzavar alakulhat ki, akár halál is bekövetkezhet. Ha a vér a normálnál lúgosabbá válik, hasonlóan súlyos állapot alakulhat ki. Épp ezért a szervezet mindent megtesz, hogy a vér pH-ját állandó szinten tartsa! Szerencsére, a szervezet nagyon nagy mennyiségű lúgos vagy savas táplálék és víz fogyasztása esetén is képes fenntartani a vér és az egyéb testnedvek viszonylag állandó pH-ját.

 

Érdekességképpen néhány szervünk PH szintje:

 Vér: 7,35 – 7,43
 Hasnyálmirigy: 8
 Bélrendszer: 8
 Máj és epehólyag: 7,1
 Nyál: 7
 Vizelet: 4,8
 Gyomor: 1,5 – 2,5


Mivel a sav-bázis egyensúlyával kapcsolatos kutatások irodalma ma már könyvtárnyi, mindenki eldöntheti, hogy melyik könyvet emeli le a polcról és milyen irányelveket fogad el, s követ az útján. Egy biztos. Vannak biztató eredmények (pl. a kalciumvesztés lassulásával kapcsolatban), de a reklámokban olvasható, hallható fantasztikus állítások tudományosan nem megalapozottak.

A lúgosítással kapcsolatos népszerű elméletek kémiai és élettani szempontból számos tévhiten és szándékos félrevezetésen alapulnak.

Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél reflux kezelésre,

hívj minket bátran: +36-70-389-8770,
vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas

Nyitókép: Pinterest