Mit csináljak, ha terhes vagyok és refluxom van?

Sok hölgy páciensünk arról panaszkodik, hogy a reflux tünetei nála a terhesség alatt vagy közvetlenül utána jelentek meg. Miért van ez?
Először nézzük meg, mi okozza ezt az alattomos betegséget és rögtön világossá válik!

A reflux okai

A betegség oka legtöbb esetben a megemelkedett hasi nyomás, aminek több oka is lehet:
– pl. puffasztó ételek fogyasztása,
nagy étkezések
túl sok hasizom edzés
vagy egyszerűen csak az évekig tartó görnyedt ülés.

Ezen a képen a rekeszizom narancssárga színnel látható, ez alatt helyezkedik el a gyomor (rózsaszín).

A gyomorszáj a rekeszizommal gyakorlatilag össze van nőve, ezért is van rá olyan nagy hatással.

Az alsó képen látható, mennyire közel van a gyomor a rekeszizomhoz. Ha a rekeszizmot alulról nyomás éri, kitágulhat és nem engedi összezáródni a gyomorszájat.

Mi köze a refluxnak a terhességhez?

A reflux kezelések előtt mindig megkérdezzük a pácienst, hogy van-e emléke arról, mikor és hogyan kezdődött a reflux betegsége.
Vannak sokan, akik nem emlékeznek, mert nem hirtelen jött, nem köthető egyszeri eseményhez, csak úgy “bekúszott” az életükbe.
Viszont sok hölgy páciensünk arról panaszkodik, hogy náluk a reflux tünetei a terhesség alatt vagy közvetlenül utána jelentek meg, ami egyértelműen a magzat által kifejtett jelentős nyomásnak köszönhető
Ez a nyomás a gyomor alatt növekszik és felnyomja azt, tágítva a rekeszizmot is, gondot okozva ezzel a gyomorszáj területén.

Joggal lenne várható, hogy a szülést követően, amikor már nincs a hasüregben olyan nagy nyomás, elmúljon a reflux is, de sajnos sok anyánál megmarad, így külső segítségre van szükségük a gyomor-rekeszizom-gyomorszáj viszony helyreállításához.

JAVASLATUNK:
Mivel a hölgyek jellemzően mellkasi légzést használnak, így mindenképpen érdemes a hasi légzést is gyakorolni legalább napi 5 percet.
De ha a közeljövőben gyermeket szeretnének vállalni, érdemes tudatosan készülni rá a rekeszizom szempontjából is, azaz napi 5-10 perc hasi légzéssel erősíteni a rekeszizmot.

A Gergely- és Iklódi-féle reflux kezelés ebben tud segíteni gyógyszer- és mellékhatás-mentesen.
A kezelést akkor lehet elkezdeni, amikor a kismama már kiheverte a szülés fáradalmait és a sebei is teljesen begyógyultak.

Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél reflux kezelésre,

hívj minket bátran: +36-70-389-8770,
vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas

Nyitókép: VitalitasMagazin