Mitől puffadok? Tippek - megoldások

Gáz van?

Gázok teljesen természetesen képződnek a gyomorban és a belekben az emésztés során. Az emésztési gázok legnagyobb része a légzés során távozik a szervezetből, csak kevés bélgáz illan el a végbélen keresztül.

Az azonban komoly fájdalmat, hasfeszülést, puffadást eredményez, ha túl sok keletkezik ezekből a gázokból és túl sokáig vannak a gyomorban, belekben. A nyomásfokozódás okozhat akár reflux betegséget is!

Ön miért puffad?

A puffadás leggyakrabban a helytelen táplálkozási és életmódbeli szokásokra vezethető vissza. Az alábbi tényezők szokták a panaszokat általában előidézni:

  • Kevés rost fogyasztása. A jótékony baktériumoknak a bélrendszerben szükségük van prebiotikumokra, melyek a rostok, de ha nincs kellő rostbevitel, akkor az emésztés zavarttá válhat, székrekedés, renyhe bélműködés, fokozott bélgázképződés alakulhat ki.

  • Elégtelen folyadékbevitel. A napi javasolt folyadékmennyiség 2-2,5 liter szénsavmentes víz legyen, mivel a szénsavas italok értelemszerűen gázképződést okoznak, a cukros italok pedig sok fölösleges pluszkalóriát jelentenek és erjedésnek indulnak.

  • Fokozott mértékű levegőnyelés. Evés-ivás, beszéd közben mindenkinek kerül valamennyi levegő a gyomrába. Ha kapkodva eszik, feszült, több levegőt nyel, ami puffadást, böfögést okozhat. Járt nálunk például egy páciens, aki azt mondta, hogy leves evés után feszül a gyomra és böfögnie kell. Ő valamilyen étel allergiára/intoleranciára gondolt, de mivel mindenféle különböző levestől ugyanaz volt a tünete, ezért azt javasoltuk neki, hogy egyen meg egy adag tiszta vizet kanállal tányérból, mert így kizárhatunk mindenféle „allergént”. Így is böfögnie kellett, míg pohárból való ivást követően nem, tehát kiderült, hogy túl sok levegőt nyel, ha kanállal eszik.

  • Az IBS (irritábilis bél szindróma) számos emésztőszervi tünetet produkál, köztük puffadást is, ez az egyik leggyakoribb elváltozás. Oka lelki is lehet, mivel a stressz jelentős mértékben befolyásolja a vegetatív tünetek alakulását, de még orvosilag homály fedi az IBS-t. Sokszor sajnos azt tapasztaljuk, hogy ha az orvos nem tudja, hogy a betegnek miért nem jó az emésztése, akkor azt írják a leletre, hogy IBS.

  • Étel intolerancia is okozhat puffadást. Ilyen lehet pl. a tejcukor-intolerancia, mely a laktáz enzim csökkent mennyiségét jelenti. vagy a lisztérzékenység, melynek jellegzetes tünetei a nagytömegű, laza széklet, hasmenés, puffadás, gyengeség, fáradékonyság, fogyás.

  • Nehezen emészthető ételek, szénsavas italok fogyasztása

  • A reflux, ami a leggyakoribb emésztőrendszeri betegség, szintén okozhat haspuffadást. Ha Önnél ezt diagnosztizálták, akkor szintén érdemes kerülni a provokáló ételeket és érdemes a reflux okát kezelni.

A refluxra felírt gyógyszerek mellékhatása is gyakran puffadás, ugyanis a gyomorsav elnyomásával romlik az emésztés folyamata. Ha nem működik jól a bevitt táplálék emésztése és felszívódása, akkor jelentős mennyiségű meg nem emésztett táplálék marad a bélcsatornában, melyeket a baktériumok lebontanak és így anyagcsereként bélgáz termelődik.

Minél több a gáz, annál nehezebben tudnak áthaladni a beleken, s az így felgyülemlett gázok lassítják az emésztést és máris puffadás lép fel. A puffadás pedig növeli a hasűri nyomást, ami tovább rontja a refluxot, így könnyen ördögi körbe keveredhet, amiből nem könnyű kijönni!

Mit lehet tenni ellen??

  • Alaposan rágjon meg minden falatot, mert így könnyebb megemészteni.

  • Ne egyen egyszerre túl sokat, és válogassa gondosan össze az ételt.

  • Kerülje a szénsavas italokat, puffasztó ételeket

  • Este csak könnyen emészthető, egyszerű ételeket fogyasszunk.

  • Jöjjön el hasmasszázsra vagy reflux jelenléte esetén Reflux Terápiára, melynek jótékony hatását már az első alkalommal érezheti. Ilyenkor a terapeuta a beteg hasán speciális, simító, lazító, a bélműködést serkentő, a hasi vér- és nyirokkeringést aktiváló masszázst alkalmaz. A masszázsfogások hatására javul a hasi szerveket beidegző vegetatív idegek funkciója, és ennek köszönhetően az izmok és az emésztőnedvet termelő mirigyek működése is. A has mélyebb rétegeiben pangó nyirok kiürülése gyorsul, a gyulladás gyorsabban megszűnik, a nyálkahártya könnyebben regenerálódik.

  • Mozogjon rendszeresen – az emésztésre jó hatással van, ha vérkeringés felpezsdül és mozgásba lendül a törzsizomzat is.

Ha nagyon erős, görcsökkel járó puffadástól szenved, vagy a panaszai nagyon hirtelen keletkeztek, mindenképp forduljon orvoshoz

Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél reflux kezelésre,

hívj minket bátran: +36-70-389-8770,
vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas

Nyitókép: GyógyszerNélkül