Munkánk során sokszor teszik fel nekünk ezt a kérdést, melyre nem lehet egyértelmű választ adni. Van ami mellette és van ami ellene szól.
Nézzük meg mi történik amikor rágózunk.
Amint beindulnak a rágóizmok, az agy kap egy impulzust, hogy „jön a kaja ”. Hogyan reagál erre az agyunk? Természetesen úgy, hogy további jelet küld a gyomornak, hogy kezdjen el gyomorsavat termelni, mert mindjárt leér az étel. A gyomor szót fogad, beindítja a savtermelést és vár és csak vár, de nem jön semmi. Vakriasztás. Még éhesebb leszel, mint esetleg előtte voltál.
Hogyan rágózz JÓL? Mi szól ellene, mellette?
Segítheti az emésztést
Mint tudjuk a gyomor a kor előrehaladtával egyre kevesebb savat termel, és ez az emésztés hatékonyságát jelentősen rontja. A rágógumi – ha a megfelelő időben és a kellő ideig rágjuk – serkenti a gyomorsav termelést és jótékonyan hat az emésztésre.
Mikor van pozitív hatása?
Ha közvetlenül étkezés előtt vagy után elrágunk egy rágógumit, azzal segítjük a gyomornedvek termelődését, az elfogyasztott táplálék hatékony és gyorsabb emésztését, felszívódását. A fokozott nyáltermelődésnek köszönhetően segít semlegesíteni az emésztés közben a nyelőcsőbe esetlegesen visszajutó gyomorsavat, pl. REFLUX betegség esetén.
Mikor van negatív hatása?
A rágógumi ugyan a fokozott nyáltermelés miatt valóban csökkenti a nyelőcső pH-ját, de közben levegőt is nyelünk, ez pedig puffadást tud okozni, ami viszont fokozhatja a refluxot. Az emésztési folyamatok beindulása miatt keletkező gyomorsav pedig – mivel nincs mit lebontania – károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, hosszútávon gyomorfekélyt okozhat.
Érdekességek
Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél reflux kezelésre,
hívj minket bátran: +36-70-389-8770,
vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas
Nyitókép: Sporked