"Refluxmentes" uzsi a gyerkőcnek, vagy magunknak

Hogyan csomagolj „reflux mentes” reggelit, uzsonnát a gyereknek vagy saját magadnak?

Akárcsak felnőtt korban, a gyermekeknél is kialakulhatnak refluxos panaszok. Sokat tehetünk megelőzéséért vagy a már meglévő panaszok enyhítéséért jól megválasztott napi útravaló csomagolásával.
Szervezetünk felépítése nagyon hasonló, mégsem találunk például két teljesen egyforma ujjlenyomatot. Ugyan így apró különbségek figyelhetőek meg a fogazatunk vagy a bélflóránk között. Nem lehet egyöntetű, mindenki számára tökéletesen működő ajánlást adni. A reflux esetében kiemelten fontosak az egyéni tapasztalatok. Ugyanakkor számos megfigyelés alapján elmondható pár követendő irányelv.

Refluxos panaszok esetén kerülendő:

⦁ citrusfélék
⦁ erősen paradicsomos ételek
⦁ nyers hagyma
⦁ csípős, erősen fűszeres ételek
⦁ cukor, finomított lisztek
⦁ élesztő
⦁ szénsavas italok
⦁ feketetea, kávé, kóla (koffeintartalom miatt)
⦁ puffasztó zöldségek (hüvelyesek pl. borsó, bab)
⦁ nagyon zsíros, nehéz ételek

Amennyiben „refluxmentes” útravalót szeretnénk csomagolni, tartsuk szem előtt a következőket:
– több kisebb adag csomagolása (többször, kevesebb étkezés elvének megfelelően)
– bélmozgást elősegítő rostos alapanyagok (hatékonyabb emésztés, kevesebb puffadás)
– minél kevésbé feldolgozott, tartósított, ízfokozott termék (tehermentesítés)
– változatos alapanyagok!

Miket csomagoljunk?

A zab az egyik legjobban variálható reggeli/uzsonna alap. Magas rosttartalma révén segíti a bélműködést. Könnyen jóllakunk kis adaggal is, így kevésbé nehezítjük el a gyomrot. Lassú felszívódású szénhidrát forrásként tovább tart a jóllakottság érzésünk is. Fogyasztható krémes állagúra főzve zabkásaként vagy akár müzliként, aszalt gyümölccsel, magokkal párosítva. Zabkása esetén érdemes egy nagyobb adagot főzni, majd ezt külön kisebb adagokban eltérően ízesíteni pl. mézzel, szezonális gyümölcsökkel, hozzáadott magvakkal vagy akár változatos fűszerezéssel (fahéj, vanília, hidegebb időben kevés mézeskalács fűszerkeverék, stb). Kis kreativitással pedig még egy kis jókedvet is csomagolhatunk a dobozokba.

A változatosság jegyében a fentiekhez hasonló köleskását is készíthetünk.

Kicsit szokatlan de nagyon jó választás a nyers, vagy párolt zöldséghasábok csomagolása is. Répa, uborka, karalábé, cukkini, zellerszár, paprika, stb. Lassan jön a sütőtök szezon is. Többeknél, kifejezetten erősebb panaszok esetén gondot okozhat a nyers zöldségek nagyobb mennyiségű fogyasztása, erre jó megoldás az enyhe párolás. Mellé készíthető főtt tojás, virsli esetleg néhány szelet felvágott, sajt, mindenből csak épp annyi, amennyi egyszerre nem telít el. Ez esetben is számtalan kombinációs lehetőségünk van, bátran használjuk ki.

A különféle színek, formák segítségével könnyen és gyorsan készíthetőek gyerekek számára is izgalmas kis adagok.

Előre könnyen elkészíthető uzsonnának valók még a különféle muffinok. Mind a gyerekeknek mind pedig a felnőtteknek kitűnő, változatos lehetőség egy egészséges, könnyen csomagolható harapnivalónak. Törekedjünk itt is a rostos alapanyagok (zab, teljes kiőrlésű lisztek, mák, stb) és a természetes édesítés (kevés méz, banán, édes gyümölcsök) használatára. A kevésbé édesszájúaknak a sós verziókat is érdemes kipróbálniuk. Ide sorolhatóak még a különféle sós rágcsák, kekszek is. Ezek is nyugodtan beilleszthetőek alkalmanként, de ez esetben is a házi készítésűeket, vagy természetesebb összetételűeket részesítsük előnyben.

Szintén nem megszokott, de nagyon hasznos (ha van lehetőség a melegítésre) egy kis adag tartalmas leves is. Mindenféle bélrendszert érintő kellemetlenség kiemelt (és igen kellemes, mellékhatás mentes ) gyógyítója az erőleves/csontleves. Kollagénben és ásványi anyagokban gazdag a belefőtt inas, csontos húsoknak köszönhetően. Igazi bélfal gyógyító. Minél tovább fő, minél kocsonyásabb állagú kihűlés után, annál jobb. Egy nagyobb adagot főzve majd alapléként lefagyasztva nagyon sok egyéb leves, főétel alapjául is szolgálhat.

A gyakori szendvics vagy péksütemény is beilleszthető a lehetőségek közé. Ugyanakkor mindenképp a rostosabb, teljes kiőrlésű lisztből készült, cukormentes típusokat válasszuk. Legjobbak a házi készítésűek, melyek adalékoktól és állagjavítóktól mentesek. Érdemes egyszer-egyszer megpróbálkoznunk a sütésükkel. Néha az élesztő is problémát okoz reflux esetén. Ha tapasztaljuk a tünetek erősödését pékáru fogyasztása után, mindenképp gondoljunk az élesztőre is mint lehetséges okozóra.

A fent említett lehetőségeket kombinálva, akár kis dobozokba terv szerint előre elkészítve nagyon sok időt és energiát spórolhatunk.
Természetesen nagyon fontos odafigyelnünk a példamutatásra is, hogy az étkezéseket lehetőleg nyugodt körülmények között végezzük, az ételeket alaposan rágjuk meg, és ne csak munka közben vagy rohanva habzsoljunk be pár falatot.

A felsoroltakra odafigyelve hatékonyan tehetünk gyermekünk és saját magunk egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, probléma mentes emésztéséért.

Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél reflux kezelésre,

hívj minket bátran: +36-70-389-8770,
vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas

Nyitókép: VegaNinja