Gyermekkori reflux

A gyermekkori refluxra érdemes odafigyelni annak ellenére, hogy a gyerekek többsége 3-4 éves korára kinövi ezt a betegséget.

Csecsemőkorban, az első hónapokban gyakran bukik, hány a baba. Ez általában normálisnak mondható, mivel a kisbabák emésztőrendszere még fejletlen. Ilyenkor a bukás kis mennyiségű és fehér színű.

A refluxos baba nem csak közvetlenül étkezés után bukik, nyugtalan, sír, a bukás zöld, vagy sárga (néha véres) színű, gyakori a böfögés, hányás és csuklás, esetenként szájszag figyelhető meg.

Mivel a nyelőcsőbe került gyomortartalom felmaródásokat okozhat, így a nyelés fájdalmas lehet a picinek. Emiatt elutasítja az evést, rosszul alszik. Sokszor meg lehet figyelni, hogy hátrafeszíti a nyakát, hátát ezzel megnyúlik a nyelőcső és enyhül a fájdalma.

 

Tünetek:

  • Gyakori, tartós köhögés
  • Gyakori, ismétlődő hányá
  • Fulladozik, öklendezik etetésné
  • Nem akar enni, sír az etetés alat
  • Hasi fájdalo
  • Nyugtalansá
  • Rossz alvás

Csecsemőkori reflux okozta betegségek lehetnek

  • Náth
  • Orrdugulás, orrmelléküreg gyulladá
  • Fülfertőzé
  • Tüdőbetegsége
  • Súlygyarapodási zavar
  • Légzési nehézsé
  • Légúti hurutok
 

Nagyobb gyermekeknek savas felböfögéseik vannak, gombócot éreznek a torkukban, visszatérő, vagy állandósuló rekedtség, gyomortáji égő fájdalom lehet jelen, de gyakori az is, hogy mellkasi, szegycsont mögötti fájdalomra panaszkodnak.

Gyakoribbak a felső és alsó légúti betegségek: orrdugulás, fülgyulladások, asztma és tüdőgyulladás. Lepedékes nyelv és rossz szájszag is jelentkezhet.

 

A betegség kezelése
Csecsemőkor:

Ha a baba még szopik, tervezzünk gyakoribb szoptatást, kevesebb anyatejet/tápszert adjunk egyszerre neki, mert így könnyebben tudja megemészteni azt. A visszafolyás miatt függőleges vagy félig ülő helyzetben szopjon a baba, utána ne mozgassuk feleslegesen, illetve kerüljük a hirtelen mozdulatokat. Büfiztessünk sűrűn.

Fektetésnél figyeljünk arra, hogy a babát a bal oldalára fordítsuk és emeljük meg kissé az ágyvéget, így csökkenthetjük a tüneteket.

Nagyobb gyermek esetén:

Szintén fontos a táplálkozás és az életmód illetve minden más, melyre a felnőtt refluxosoknak figyelniük kell.

Nehezen emészthető fűszeres, ecetes, savas ételek kerülése, naponta többszöri étkezés kis adagokban.

A szénsavas italok puffasztó hatásúak, de a tea, csokoládé is kedvezőtlenül hat a reflux betegségre.

A gyomor túlevése, egy jó kiadós étkezés, a szoros ruhadarabok, görnyedés, mind fokozzák a hasűri nyomást, így az étel könnyebben visszakerül a nyelőcsőbe, ezáltal erősíti a tüneteket.

 

Terápiás légzés
A reflux esetében nagyon fontos szerepet játszik a rekeszizom állapota, ezért légzéstechnikával javítható a refluxos beteg állapota.

 

Hogyan végezze ezt a gyermeke?
Ültesse le kényelmesen, de nem görnyedve és kérje meg, hogy sóhajtson néhányat. Figyelje meg, hogy a gyermek mellkasi vagy hasi légzést használ? Hasi légzésnél belégzéskor ki kell düllednie a pocaknak. Ha hasba lélegez, könnyű dolga van: naponta 5-ször szóljon gyermekének, hogy sóhajtson lassan 10-et, olyan nagyot, amekkorát csak tud. Ezzel lefelé nyomkodja a gyomrát, csökkenti a rekeszizomra alulról ható nyomást és enyhítheti a reflux tüneteit.

Ha a gyermek mellkasba lélegez, fektesse le és kérje meg, hogy tegye a saját kezét a hasára, majd próbáljon meg úgy belélegezni, hogy dülled a pocakja (és ezzel emelkedik a keze). A kéz hasra tevése azért fontos, mert így az agyban könnyeben összekapcsolódik a belégzési szándék és a rekeszizom irányítása. Ha ez sikerül, gyakorolja el párszor és végezze a sóhajtásokat a fentebb leírtak szerint.

Amennyiben gyermeke nem tudja megérezni, hogyan kell hasba lélegezni vagy a légzésterápia kevésnek bizonyul a teljes javuláshoz, szívesen segítünk tovább lépni.

Ha szakmai kérdésed van vagy bejelentkeznél reflux kezelésre,

hívj minket bátran: +36-70-389-8770,
vagy írj facebook oldalunkon: www.facebook.com/refluxgyogyitas

Nyitókép: BioKids